Connect with us

Srbija

PROJEKAT PIROTSKOG “KAMENOG SELA” MEĐU 10 NAJBOLJIH U EVROPI: Briljirali pričom o izradi crepulja i pripremi tradicionalnog hleba (VIDEO)

Published

on

Evropska priča o nasleđu pirotskog sela Gostuša – radionice izrade crepulja i pečenja hleba kao pre nekoliko hiljada godina – našla se u prvih deset nagrađenih u konkurenciji 84 evropske priče sa celog Starog kontinenta.

Srbija je tako postala prepoznatljiva po projektu vezanom za čuveno “kameno selo”, čija arhitektonska autentičnost leži u činjenici da su krovoi pravljeni od kamenih ploča, a da se za gradnju kuća nije koristio vezivnii materijal.

Tradicionalna građevinska tehnika obnove objekata i druge aktivnosti podno Stare planine donele su Eleni Vasić Petrović i Fondaciji Arhitekta Aleksandar Radović nagradu Saveta Evrope.

Radionice izrade crepulja i tradicionalne pripreme i pečenja hleba, obilasci sela i objekata na kojima su se odvijale radionice starih zanata i sređivanje i rekonstrukcija objekata u selu tradicionalnim građevinskim tehnikama, zavredile su prestižnu nagradu, a sa lokalnim stanovništvom na konzervatorskom kampu razgovaralo se i o značaju da prilikom obnove kuća, koje se sve više obnavljaju zbog turista, sačuvaju kameni krovovi i ne koristi sveprisutni crep.

“Ovo je jedini i prvi nagrađeni projekat iz Srbije, čime je Gostuša još jednom briljirala među najboljim ostvarenjima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa u Evropi”

Fondacija “Arhitekta Aleksandar Radović”

Gostuša je selo na 800 metara nadmorske visine, u podnožju Stare planine. Poznato je i po tome što u njemu postoji 36 vodenica na potocima reke Gostušice, ali su mnoge od njih urušene i ostali su samo temelji.

Selo koje je udaljeno oko 30 km od Pirota prepoznatljivo je po svojoj arhitektonskoj autentičnosti, jer prilikom gradnje kuća nije korišćen vezivni materijal, već su ređani kamen i drvo, a krovovi su od kamenih ploča.

Prvi deo projekta “Oživljavanje kamenog sela” realizovan je od 4. do 13. oktobra u Gostuši, u vidu konzervatorskog kampa, dok će se ostatak aktivnosti, kako su najavili u Fondaciji, odvijati do kraja marta meseca sledeće godine.

Podsetimo, projekat zaštite sela Gostuša je dobitnik nagrade Evropa Nostra i gran-prija Evropske unije za 2016. godinu.

IZVOR: Južne vesti/Serbian Times FOTO: Wikipedia

Advertisement