Chicago, IL
55°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 11mph S
Humidity: 49%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
57°F
55°F
52°F
50°F
48°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
70°F / 41°F
45°F / 36°F
48°F / 36°F
48°F / 41°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

PRODATA LUKSUZNA TITOVA VILA U NJUJORKU: Kako će Srbi, Hrvati, Bosanci…podeliti 50 miliona dolara?

Agencija za prodaju nekretnina Douglas Elliman Realty je objavila kako je prodana istorijska vila koja je pripadala Josipu Brozu Titu, a koja se nalazi na Menhetnu u Njujorku.

Prodana je za traženu cenu od 50 miliona dolara. Prodavci, države naslednice bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Severna Makedonija, Srbija i Slovenija), i kupac potpisali su ugovor o kupoprodaji 3.septembra, a prodaja je finalizirana 27.septembra, piše Index.hr.

“Prodaja vile na Petoj aveniji 854 otvara, nakon 75 godina, sledeće poglavlje u slavnoj istoriji ove nekretnine koja je nekad bila u vlasništvu unuke Corneliusa Vanderbilta, a kasnije komunističkog vođe Josipa Broza Tita“, rekao je Tristan Harper, a prenosi Realstate Weekly.

Ko će koliko dobiti od prodaje?

Vilu su 1903. projektovali arhitekti Warren i Wetmore koji su zaslužni i za glavni kolodvor Grand Central na Manhetnu. 1969. proglašena je istorijskom znamenitošću New Yorka. Sastoji se od 32 velike sobe i 12 kupatila raspoređenih na devet nivoa, a nalazi se tačno naspram Central Parka.

Uz to ima ručno rađene ograde, a na stropovima su freske anđela i oblaka. Raskoš zgrade podseća na Versaj, s belim mramornim stubištem i pozlaćenim krovnim prozorom, a sačuvan je i stari frižider iz 1905. godine. 

Josip Broz Tito je vilu kupio 1946. za misiju Jugoslavije pri Ujedinjenim nacijama. Tito i predsednici Egipta, Gane, Indije i Indonezije su 1961. u jednoj od glavnih prostorija vile napravili plan za stvaranje Pokreta nesvrstanih. Nakon raspada Jugoslavije, nekretninu su nasledile vlade pet država naslednica.

Klix.ba piše da je Bosna i Hercegovina dobila 15 posto od iznosa prodaje, odnosno nekih 7.5 miliona dolara, a slično bi trebale dobiti i ostale države naslednice bivše SFRJ; zavisno o dogovorenom postotku raspodele. Srbija bi navodno trebala dobiti oko 13,5, a Hrvatska oko 10.8 milona dolara.

Tajna soba napravljena kao Faradejev kavez

Decenijama je, saznaje Index od Harpera, u zgradi bila smeštena stalna misija Jugoslavije pri UN-u, te u njoj još uvijek ima ostataka iz Hladnog rata – tajna soba napravljena kao Faradajev kavez, u kojoj se moglo razgovarati bez rizika od prisluškivanja.

To je bila poznata Titova njujorška rezidencija koja mu je služila kao privremeno skrovište nakon što je na njega 1963. godine pokušan atentat u Waldorf Astoriji.

“Sve je u kući netaknuto i onaj koji kupi ovu rezidenciju posedovaće komadić istorije Njujorka. Na drugom se spratu nalazi i prekrasna biblioteka, a mogu reći da imamo dosta zainteresiranih i ozbiljnih kupaca, tako da vjerujemo da kuća neće još dugo ostati na tržištu”, rekao je 2017. Tristan Harper za Index.

Izvor: Index.hr Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow, Index

YOU MAY LIKE