Chicago
66°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 2mph NNE
Humidity: 77%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/59°F
73/57°F
77/59°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

“PROCENILA SAM DA ĆE ZA GRUPU BITI KORISNO”: Doktorka opravdala svoje ritualne seanse!

Doktorka Ranka Radulović, psihijatrica i muzikoterapeutkinja, za koju roditelji učenika Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” kažu da je deci prilikom terapija u školi, držala seanse uz narodne pesme i podsticala ih da se povežu sa dušama preminulih drugara, odgovara da je u ovu prosvetnu ustanovu poslata po nalogu direktora Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, a po zahtevu Ministarstva zdravlja.

„U školu ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu, sam hitno poslata u petak 05.05. 2023. sa svog radnog mesta na Klinici za psihijatriju UKCS, po nalogu direktora, a po zahtevu Ministarstva zdravlja, zajedno sa grupom iskusnih kolega, u cilju pružanja prve psihijatrijske pomoći, deci, roditeljima i nastavnicima.

Dobila sam konkretan zadatak da u 13 sati budem prisutna na nastavničkom veću. Tom prilikom sam odgovarala na stručna pitanja zaposlenih, od kojih su neki imali potrebu da govore o svojim osećanjima.

Tada je dogovoreno da nakon sastanka nastavničkog veća, napravim grupu sa zaposlenima, koji imaju potrebu da dodatno razgovaraju sa mnom.

U 15 sati na hodniku vidim grupu zaposlenih i dece koji se drže jedni za druge i glasno plaču, a u stanju velike potrešenosti. Učenici su došli u školu po svoje stvari, prvi put nakon masovnog ubistva.

Pošto su bili u vidno uzbuđenom stanju i rasplakani, a ispred škole je bila gomila ljudi i novinara,
pomislila sam da postoji mogućnost da ih slikaju i da budu zloupotrebljeni od strane medija. Iz potrebe da ih zaštitim, pozvala sam ih da ne stoje na hodniku, nego da dođu na planiranu grupu sa prisutnim nastavnicima, što su svi prihvatili.

Njihove roditelje nisam videla u blizini.

Na početku grupnog sastanka saznajem da je to deo učenika 7-2, ali je bilo i učenika i iz drugih razreda.

Na grupi su od nastavnog osoblja učestvovali psiholog škole, nastavnik geografije, razredna 7-2 i
opserver, mlađa koleginica sa Klinike za psihijatriju, koja je bila đak te škole.

Cilj sastanka je bio da se učenici i nastavnici smire.

Učesnici su imali potrebu da rekonstruišu događaj i međusobno podele osećanja. Učenici koji su imali osećanje krivice „preživelih“ su to verbalizovali i dobili su moju i grupnu podršku.

Tokom sastanka sa učenicima i nastavnicima je pomenuta zajednička pesma sa ekskurzije, narodnog žanra, a u vezi sa sećenjem na pokojnog učenika A. Č., koji je tu pesmu tokom ekskurzije pevao, zajedno sa njima. Pošto nisam znala tu pesmu, tražila sam da mi je puste sa svog telefona. Kao psihijatar i profesionalni muzikoterapeut, sam procenila da će za grupu biti korisno, ako učenici grupe ponovo čuju omiljenu pesmu, vezanu za srećno sećanje na mrtvog prijatelja i đaka, da će to doprineti koheziji grupe, pomoći proces žalovanja, kao i da će smireniji izaći iz škole.

Grupa je uspešno završena jer su svi učesnici pokazivali normalne reakcije žalovanja, koje su se
razlikovale u stepenu ispoljavanja.

Posle grupe sam, istog dana, prema dogovoru napravljenom za vreme nastavničkog veća, nastavila da pomažem grupi u kojoj su bili nastavnici, predstavnici Ministarstva prosvete i predsednik Saveta roditelja.

Sve što sam uradila za školu „ V. Ribnikar“ , ljude povezane sa njom i za struku, pacijente i građanstvo tokom 32 godine radnog staža je bilo u najboljoj nameri i stručno utemeljeno“, napisala je prim. dr Ranka Radulović.

Podsetimo, u emisiji Utisak nedelje, Slobodan Negić, otac male Sofije, devojčice koja je ubijena 3. maja u OŠ „Ribnikar“, naveo je da doktorka na seansama pušta deci narodnu muziku i navodi ih da se povežu sa dušama preminulih učenika, što je drugaricu njegove pokojne ćerke dodatno traumatizovalo. Roditelji su nedavno tražili da doktorka Radulović prestane sa seansama i da ne dolazi više u školu.

POVEZANE TEME:

OTAC UBIJENE DEVOJČICE RASPLAKAO SRBIJU: Mudrost mog deteta me je naučila da gledam ljude u oči i zahvalim!

NALOŽENA HITNA INSPEKCIJA: Ministarstvo zdravlja reagovalo nakon ispovesti oca nastradale devojčice!

OTAC UBIJENE DEVOJČICE: Deci u školi puštana narodna muzika, a terapeut ih “povezivao sa dušama mrtvih drugara” (VIDEO)

Izvor: Nova
Foto: Printscreen Youtube / Televizija Hram

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)