Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NW
Humidity: 74%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
61°F
63°F
64°F
68°F
72°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
73°F / 57°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

NALOŽENA HITNA INSPEKCIJA: Ministarstvo zdravlja reagovalo nakon ispovesti oca nastradale devojčice!

Ministrastvo zdravlja Republike Srbije oglasilo se povodom primedbi roditelja devojčice nastradale u tragediji 3. maja 2023. u OŠ „Vladislav Ribnikar“, na rad prim. dr Ranke Radulović iz Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije tokom pružanja psihološke podrške učenicima, i naložilo je vanredni inspekcijski nadzor.

Takođe, u izveštaju ministarstva piše da će Klinika hitno sprovesti unutrašnji nadzor, čime će biti utvrđene sve činjenice vezane za konkretan događaj 5. maja 2023 na koji se primedbe odnose.

-Podsećamo javnost da je Ministarstvo zdravlja već 4. maja 2023, neposredno nakon tragedije u školi “Vladislav Ribnikar”, u cilju psihološke podrške učenicima, nastavnicima i roditeljima, oformilo stručni tim. Prvom sastanaku su, pored nastavnika i psihologa škole, prisustvovali predstavnici UNICEF-a, Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja, zajedno sa predstavnicima Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje – piše u saopštenju.

Nakon sastanka, Ministarstvo zdravlja je uputilo zahtev Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu i Klinici za psihijatriju UKCS. Sve ove ustanove su na zahtev Ministarstva zdravlja, a prema planu Ministarstva prosvete, delegirale članove koji su svakog dana radili u smenama od 8č do 12č i od 12č do 16č.

-Pored toga, na zahtev Ministarstva prosvete, predstavnici zdravstvenih ustanova su prisustvovali i roditeljskim sastancima. Sve ove zdravstvene ustanove, kao i druge zdravstvene ustanove koje raspolažu psihijatrijskim odeljenjima, otvorile su besplatne telefonske linije i obezbedile razgovore i preglede i u samim zdravstvenim ustanovama svima kojima je to potrebno. Spisak psihijatara i psihologa zdravstvene ustanove su dostavile Ministarstvu zdravlja, dok je rad timova koordiniran svakodnevno – navodi se u saopštnju.

Ove aktivnosti i dalju koordinaciju je od 11. maja preuzela Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih koju je formirala Vlada Republike Srbije.

PROČITAJTE VIŠE:

OTAC UBIJENE DEVOJČICE RASPLAKAO SRBIJU: Mudrost mog deteta me je naučila da gledam ljude u oči i zahvalim!

OTAC UBIJENE DEVOJČICE: Deci u školi puštana narodna muzika, a terapeut ih “povezivao sa dušama mrtvih drugara” (VIDEO)

RODITELJI BESNI NA OŠ VLADISLAV RIBNIKAR: Ko ne želi da šalje decu u školu mora da ima lekarsko opravdanje!

Izvor: Novosti
Foto: GSZSZ nezavisnosti

YOU MAY LIKE