Chicago
36°
Ведро
6:56 am4:21 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 10mph SW
Влажност: 74%
Притисак: 29.94"Hg
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
50/39°F
43/39°F
45/37°F

Published 1 godina ranije

By Antonije Kovačević

“PROBIJEN JE JUŽNI FRONT”: Ukrajinci napravili najveći proboj na jugu zemlje od početka rata, Rusi priznali

Ukrajinska vojska je postigla najveći uspeh na jugu zemlje od početka rata probivši liniju fronta i brzo napredujući duž reke Dnjepar, javlja Rojters.

Iako Kijev to nije zvanično potvrdio, ruski izvori su priznali da je ukrajinska tenkovska ofanziva napredovala desetine kilometara duž zapadne obale reke i da je pritom osvojen niz sela koja se nalaze na tom putu.

To odražava nedavne velike ukrajinske uspehe na istoku zemlje koji su preokrenuli rat, premda je Moskva povisila uloge anektiravši osvojene teritorije, proglasivši delimičnu mobilizaciju i zapretivši odmazdom nuklearnim oružjem.

– Informacije su napete, hajde da to tako kažemo, jer, da, zaista je bilo proboja. Postoji naselje Dudčani, tačno uz reku Dnjepar, i upravo tu, u tom regionu, došlo je do proboja. Postoje naselja koja su zauzele ukrajinske snage – rekao je za rusku državnu televiziju Vladimir Saldo, ruski lider u okupiranim delovima ukrajinske Hersonske pokrajine.

Dudčani se nalaze oko 30 km južno od mesta gde je front stajao pre proboja, što ukazuje na najbrži napredak rata do sada na jugu, gde su ruske snage bile ukopane na snažno ojačane položaje duž uglavnom statične linije fronta od prve nedelje invazije.

Dok zvanični Kijev uglavnom ćuti, kao i u prošlosti tokom velikih ofanziva, neki zvaničnici su opisali ono što su nazvali kao nepotvrđene izveštaje o velikim dobicima.

Anton Geraščenko, savetnik ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, objavio je fotografiju na kojoj ukrajinski vojnici poziraju sa svojom zastavom na statui anđela. Rekao je da je to selo Mihailovka, oko 20 km od prethodnog fronta.

– Poslednjih dana videli smo prvu fotografiju Osokorivke… videli smo naše jedinice kod ulaza u Mihailovku, videli smo naše jedinice u Hrešenivki, pored spomenika. To znači da je Zolota Balka takođe pod na kontrolom naših oružanih snaga i to znači da naše oružane snage snažno napreduju duž obala Dnjepra prema Berislavu – rekao je Serhij Hlan, član regionalnog veća Hersona za Rojters.

Na jugu, ukrajinsko napredovanje ugrožava linije snabdevanja hiljada ruskih vojnika – možda čak njih 25.000 – na zapadnoj obali Dnjepra. Ukrajina je već uništila glavne mostove, primoravajući ruske snage da koriste improvizovane prelaze. Značajno napredovanje niz reku moglo bi da ih u potpunosti odseče.

– Činjenica da smo probili front znači da je… ruska vojska već izgubila sposobnost napada, a danas ili sutra bi mogla da izgubi sposobnost odbrane – rekao je Oleh Ždanov, vojni analitičar sa sedištem u Kijevu.

Izvor: Blic Foto: BBC

YOU MAY LIKE