Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 84%
Pressure: 29.42"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
55°F
55°F
55°F
57°F
59°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 45°F
63°F / 50°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

AMERIKA OBELEŽAVA DAN ZAHVALNOSTI: Praznik koji spaja tradiciju, gastronomiju i sport!

Dan zahvalnosti je praznik koji se u Sjedinjenim Američkim Državama obeležava četvrtog četvrtka u Novembru, a poseban je jer povezuje kulturu, gastronomiju i sport u jednu veliku tradicionalnu proslavu zajedništva za porodicu i prijatelje.

Često se, pogotovo u filmovima i TV serijama, susrećemo sa slikama veselih porodica okupljenih oko bogate trpeze pune tradicionalne hrane.

Dan zahvalnosti je u Sjedinjenim Američkim Državama postao najvažniji praznik posle Božića.

Američki Dan zahvalnosti vuče korene još od prvih engleskih doseljenika kao slavlje različitih kultura. Po dolasku u Ameriku engleski doseljenici su među sobom uspostavili jednakost i prihvatili zajedničko ime Pilgrims – hodočasnici, međutim njihovu sreću uskoro su pomutile teškoće u pribavljanju hrane.

PROČITAJTE VIŠE:

Spasili su ih lokalni Indijanci, koji su im osigurali hranu i naučili ih da uzgajaju kukuruz i povrće, a pozvali su ih i na obed na kojem su prema predanju zajedno jeli jastoga, američki orah, kupus, kozji sir i tikvice.

Taj dan danas se smatra prvim američkim Danom zahvalnosti.

Prema tradiciji tokom večeri se neizostavno poslužuje pečena ćurka dovoljno velika da nahrani celu porodicu. Prema nekim procenama, te se večeri u Americi pojede oko 46 miliona ćurki, odnosno 243 miliona kilograma ćuretine, a uz sve to idu predjela i dezerti – nadevi, krompir pire, sos od brusnice, pite i druga jela – prosečni Amerikanac tokom tradicionalne večere unese više od 4.500 kalorija.

Uz ćurkz najčešće se poslužuje pire krompir, slatki krompir i pita od bundeve. Regionalni favoriti uključuju kukuruzni hleb na Jugu, jela od tikve u Novoj Engleskoj i salatu u Kaliforniji i drugim zapadnim državama.

POVEZANE TEME:

FBI TVRDI: Nije bilo eksplozije kod Nijagarinih vodopada, incident nema veze sa terorizmom!

UDARIO PO MUHAMEDU I KURANU: Bivši Obamin savetnik u pritvoru zbog sramnog vređanja muslimana!

EKSL ROUZ NA OPTUŽENIŽKOJ KLUPI: Manekenka tužila frontmena legendarnog benda za silovanje pre 35 godina!

Izvor: Nacional
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE