Chicago, IL
70°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 13mph S
Humidity: 61%
Pressure: 29.31"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
70°F
66°F
63°F
59°F
59°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
59°F / 46°F
63°F / 50°F

Published 10 months ago

By Antonije Kovačević

PRINC FILIP: “Važnije mi je da sam u Srbiji na slavi kralja Petra nego na krunisanju kralja Čarlsa u Londonu”

Princ-Naslednik Filip Karađorđević sa suprugom  princezom Danicom i sinom princem Stefanom prisustvovao je juče Svetoj arhijerejskog Liturgiji u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu gde su zajedno sa Vladikom šumadijskim Jovanom prelomili kolač povodom slave Oplenačkog Hrama, inače Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića. 

Zajedno sa prinčevskim parom, Liturgiji je prisustvovao i knez Mihailo Karađorđević, sin kraljevića Tomislava,  Vladimir Radojković, predsednik opštine Topola i Dragan Reljić, upravnik Zadužbine Kralja Petra I. 

Princ-Naslednik Filip poručio je da je srećan što nakon decenija života u inostranstvu sada sa  svojom suprugom princezom Danicom i sinom princem Stefanom živi u Srbiji među svojim narodom.

“Ponosan sam što kao direktni potomak kralja Petra I sa suprugom i sinom Đurđevdan provodim na Oplencu. Ovo je važan praznik za nas jer je danas i hramovna slava Crkve Svetog Đorđa čiju je izgradnju kao svoju Zadužbinu započeo moj čukundeda kralj Petar I i u kojoj počivaju svi članovi porodice Karađorđević” – poručio je princ Filip. Na pitanje novinara da prokomentariše današnju ceremoniju krunisanja Kralja Čarlsa, princ Filip je odgovorio da u ovom trenutku  čin krunisanja za njega nema taj značaj.

“Danas mi  je važnije da sam u Srbiji za slavu Zadužbine Kralja Petra I nego na krunisanju kralja Carlsa u Londonu . Slavu smo obeležili , sa prijateljima, našim narodom i Vladikom šumadijskim Jovanom, onako kako je prikladno tragičnom trenutku u kom se naša zemlja nalazi. Pričati o krunisanju britanskog kralja u danima kada je toliko mladih života tragično ugašeno za mene je neprikladno” istakao je princ Filip.

Tekst: Serbian Times Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE