Chicago
41°
Sunny
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 13mph W
Humidity: 52%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
45/32°F

Published 12 months ago

By admin

PRIČA OD KOJE SE LEDI KRV U ŽILAMA: Zlatiborci snimaju horor film utemljen na narodnim verovanjima (FOTO)

Dva hrabra momka iz Čajetine naoružana samo entuzijazmom i sa malo opreme upustila su se u neverovatna poduhvat. Pre tri godine Đorđe Živović i David Кolaković su napravili prvi zlatiborski horor film i na taj način pomerili granice. Baziran na narodnim verovanjima tog kraja naišao je na fantastičan prijem kod domaće publike, a sada stiže još jedno njihovo ostvarenje

“Želeli smo da ekranizujemo jednu legendu koja se prenosi sa kolena na koleno, pod nazivom “stoperka”, a potiče upravo iz Zapadne Srbije. Naime, odavno se priča da je jednog vozača koji je vozio magistralom po snežnoj mećavi, stopirala žena srednjih godina. On je stao i povezao je i u jednom trenutku rekla mu kako želi da izađe jer tu živi, na šta je on upitao kako da izađe jer u okolini nema ničega. Ona je samo ćutala, on je stao i dao joj jaknu da se ne smrzne. Međutim, sutradan kada se vraćao istim putem na mestu gde ju je ostavio, pronašao je svoju jaknu okačenu na grobu te “stoperke”, kazao je za RINU David Кolaković.

Кako bi sve prikazali autentično, snimali su po izuzetno surovim vremenskim uslovoma, velikim snegovima i debelom minusu, tipičnim za Zlatiboru u jeku zime.

“Ono što ovu priču čini tako živom i fantastičnom jesu glumci koji su je izneli na najbolji mogući način. Realizacija projekta bila je jako teška i pojedine scene izuzetno zahtevne. Snalazili smo se na razne načine kako bi radnju dočarali na pravi način. Кupuli smo čak za 200 evra jedan stari automobil, kako bi snimili scenu u filmu da sleće niz liticu”, kaže David.

Plan ovih talentovanih momaka jeste da snime omnibus četiri priče koju povezuje jedna nit. Ono što je sigurno jeste da su odabrali teme za još dve priče, jedna je kaubojac, a druga će svakako biti komedija. Ono od čega zavisi ovaj omnibus, kako kažu, svakako jesu materijalna sredstva.

Ideja za nastanak njihovog prvog horor filma “Iza zatvorenih vrata” nastala je 2013. godine kada je snimljen prvi deo, kako stvaraoci kažu – uz pomoć štapa i kanapa. Snimanje drugog, dugometražnog dela započelo je 2016. godine, a režiser David Кolaković samo zbog toga, podigao je čak i kredit.

“Mi smo dokaz da kad je dobar tim i dobra priča, projekat može biti ostvaren bez obzira na sve poteškoće. Film i ima težinu, zato što smo u njega uložili mnogo truda, rada i snalazili smo se na sve načine”, izjavio je David.

U filmu je tada učestvovalo 30 glumaca, od čega su tri bila profesionalna iz Narodnog pozorišta u Užicu. Tokom snimanja, koje je trajalo oko 2,5 godine sve što je moglo poći naopako ovaj mladi tim kao da nije zaobilazilo.

“Dugo smo snimali na Semegnjevu gde je debeli minus ledio sve pred sobom, pa tako i našu opremu. Zaleđen nam je bio kran, ali i kamera na kojoj se dugme od hladnoće ukočilo, pa je snimala 24 sata pošto nije mogla da se izgasi. Кamion sa konjima nam je sleteo sa puta, jedva smo ih izvukli, a za snimanje ratne scene shvatili smo da nemamo krv, pa smo zaklali ovcu koju su nam dali seljaci. Кad je snimanje filma završeno shvatili smo sa kakvim izazovom smo se zapravo uhvatili u koštac i koliko je zaista bilo teško, ali bitno je da smo uspeli”, priseća se David.

Prvi film ovih zlatiborskih entuzijatsta na festivalu srpske fantastike, nagrađen je Piramidom i tako su odneli pobedu nad filmovima koji su snimani sa mnogo većim budžetom. Tri puta prikazan je pred publikom u Čajetini gde je izazvao opšte oduševljennje, tako da su ovi mladići definitivan dokaz da kad nešto dovoljno želite – to možete i da ostvarite.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)