Chicago, IL
52°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 10mph N
Humidity: 53%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 3
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
52°F
52°F
50°F
48°F
48°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 46°F

Published 1 year ago

By admin

PRIČA O SUPERHEROJU IZ GRAČANICE: Meho je imao 11 godina i 1% šanse da preživi, izdržao je 25 operacija i danas je jak kao beton!

Četrnaestogodišnji Mehmed Šabić, u javnosti poznatiji kao Meho Beton, u eksploziji u radionici 2017. godine zadobio opekotine na 70 posto površine tela. Nesreća se desila u julu 2017. godine i od tada je dečak Meho iz naselja Čiriš u Gračanici prošao kroz nekoliko teških operacija. U UKC Tuzla mu je spasen život, a nakon toga je dečak prebačen u Zagreb.

Mehmed Šabić Meho te 2017. imao je jedanaest godina. Hteo je na drvenu pločicu ugravirati ime svoje simpatije, ali pogrešio je slovo pa je pločicu polio benzinom nameravajući popraviti stvar.

Nije ni slutio šta će se dogoditi nekoliko trenutaka posle.

Radionica u kojoj je bio Mehmed Šabić eksplodirala je. U bolnicu u Tuzli primljen je sa 70 postotnim opekotinama tela, i oštećenjima unutar tela. Lekari su mu za preživljavanje dali tek jedan posto šanse. Otkazivali su disajni organi i bubrezi. Srce je bilo stalo, ali Meho se vratio.

Nakon toga je „Meho Beton“, kako ga zovu, na svoj 12. rođendan izašao iz kome i otvorio oči.

Komunicirao je treptajima. Pokušao micati prstima. Nije odustajao, naprotiv, on je okupljene oko sebe tešio. Čim je progovorio, Meho je opravdao nadimak.

Nije bilo tu ni „boli me“, ni kukanja ni plača, a njegove prve izgovorene reči bile su: „Nema predaje!“.

Bezbroj odlazaka na kliniku u Minhen. 25 teških operacija, stotinu i ko zna još koliko anestezija, prestali su ih brojati. Ko zna koliko presađivanja kože. No, roditelji pred sinom nisu nikad zaplakali, već bi to učinili izvan njegove sobe. Svaki pokret tela, svako micanje usana donosili su bol.

NE PROPUSTITE:

Posebna ishrana obogačena mastima i mesom, koje hrani kožu… i to je trajalo… Superheroj Meho dobio je i specijalno odelo, koje je nosio 24 sata dnevno. Odelo mekša kožu, drži vlagu i štiti od spoljnih uticaja. Ukratko, štiti ga kao što odela superheroje i štite.

Odelo se skida samo kod kupanja i tako dve godine. Snaga, volja, energija – mnogi je ne bi imali za sve ovo, ali jedan dečak ima.

Zaboravite Akvamena, Supermana i ostale ‘manove’. Zapamtite Mehu, Mehu betona.

Meho se nakon nekog vremena vratio u školu… i plesao i trčao polumaraton. Voli automobile i želi da bude autolimar i ima svoju radionicu. Već se uključuje u humanitarni rad i želi drugima da pomogne.

„Mogao sam odustati, ali odlučio sam živeti. Vredelo se boriti i pobediti“ kaže Meho. Još kaže da za njega ne brinemo, jer on je Meho, jak kao beton.

Izvor: Luftika Foto: Facebook @AS informativni portal

YOU MAY LIKE