Connect with us

Amerika

PRIČA O AMERIČKOM SNU JEDNOG BEOGRAĐANINA: Dača je svetski šampion u pravljenju koktela, a ovo je njegova priča o putu kojim se ređe stiže do uspeha…

Published

on

“Čovek mora da se opredeli za neku delatnost ili struku, i da jednostavno bude opsednut njom. Svaki dan. Bez obzira kako se osećao ili kakav dan bio. I da nikad ne odstupa od svog sna. Ako tako razmišlja i radi, taj san će se, kad tad, ostvariti”, kaže za Serbian Times Danilo Dača Božović, najbolji koktel majstor na svetu.

Danilo „Dača“ Božović započeo je svoju karijeru barmena sa 20 godina života, u rodnom Beogradu. Pre toga, a posle završene srednje škole, dve godine je menjao poslove, tražio sebe…A onda je stao iza šanka i – kliknuo!

Brzo napreduje u poslu koji mu se dopao na prvu loptu i, budući da je još na početku shvatio da je mladom barmenu teško naučiti zanat od starijih kolega koje ga ljubomorno čuvaju, osnovao je vlastitu barmensku školu pod nazivom “Beogradska bartending akademija”. Imao je sreće da ga u to vreme za šankom vidi Dušan Zarić, jedan od partnera/vlasnika čuvenog njujorškog bara “Employees Only”, kome, uz Igora Hadžismajlovića, najviše duguje za svoju karijeru.

Ubrzo je dobio ponudu koja se ne odbija. Iako samo koju godinu ranije o tome nije ni sanjao, Dača se 2011. preselio u Veliku Jabuku.

– Uvek sam bio ljubitelj koktela i znao sam da je Amerika kolevka koktel kulture, mesto gde se najbolje može naučiti sve o tom zanatu. Ali nisam očekivao da će se to tako brzo desiti. Došao sam u NY i jedno vreme sam sticao iskustvo u “Employees Only”, dok mi nije ponuđena pozicija bar menadžera u “Macao Trading Co.”, drugom velikom projektu istih vlasnika. Dok sam bio na toj poziciji, napisao sam svoju prvu knjigu “Barkeep: Guide to Be an Professional Barmender” (Vodič za profesionalne barmene”. To je bila 2016. godina, a ideja se rodila tokom teških dana koje sam imao kao mladi bartender.”

KNJIGA ZNOJEM NATOPLJENA: Dačin “Vodič za barmene”

Većina starijih kolega je škrto čuvala tajne zanata za sebe i sve što sam mogao da radim je bilo da gledam druge i kupim fore. Posle 10 i kusur godina iskustva odlučio sam da napišem knjigu kao uspomenu na tog momka koji se borio da nauči zanat, i da bih pomogao onima koji tek počinju, da ne moraju da prolaze ono kroz šta sam ja prolazio, priseća se Dača za Serbian Times godina kada nije baš sve išlo tako glatko

Trebalo mu je, kao i svakom imigrantu, vremena da se privikne na novi način života, ali je, kako ističe, olakšavajuća okolnost bila ta što se bavio poslom koji voli i o kome je maštao ceo život.

-Posle sam dobio partnersku poziciju koja je značila prekretnicu u mom životu. Preselio sam u Majami, gde sam otvorio “Employees Only – Miami”, a odmah zatim i još jedan bar, “Swizzle”, u kome uglavnom mućkamo egzotične koktele. Takođe, bio sam savetnik u raznim projektima, otvaranju hotelskih barova, ali i čajdžinica u regionu Majamija.

EKIPA IZ BARA: Dača je insistirao na tome da radi sa prijateljima, i uspeo

Trenutno je u njegovom fokusu “Swizzle Rum Bar & Drinkery” na South Beach, u mondenskom delu Majamija. S ponosom ističe kako su u njegovom baru svi partneri i njegovi lični prijatelji. Nije mnogo vodio računa o onoj staroj srpskoj kletvi po kojoj prijateljstvo i biznis nisu dobra kombinacija…

PARTNERI: Swizzle Rum Bar & Drinkery

-Osećao sam da je tako najbolje, da tako treba, i tako je i bilo. Za sada se pokazalo kao pun pogodak. Najprijatnije se osećam kada radim sa prijateljima, vreme leti, sve je zabavnije, opuštenije.

MEĐU 10 NAJBOLJIH BARMENA U AMERICI: Dača u svom elementu

Božović je u međuvremenu u izboru Miami Times svrstan među 10 naj-barmena Majamija, a njegov bar je već proglašen jednim od najboljih u državi. Koncept “Swizzle Rum Bar & Drinkery” je, kako kaže, inspirisan njegovim putovanjima širom sveta.

-Dosta sam putovao, koristio svaki slobodan trenutak da obiđem zemlje u kojima nisam ranije boravio, naročito ostrvske države u kojima postoji tradicija pravljenja koktela, koji su moja specijalnost. Trenutno završavam drugo izdanje mog “Vodiča za barmene”, koji sam dopunio sa nekim iskustvima koja sam u međuvremenu stekao. Ne samo kada su u pitanju pića, nego i ljudi. U Beogradu, Njujorku, Majamiju, svim gradovima u kojima sam boravio, sretao sam veoma interesante i inspirativne ljude, koji su uticali na mene i na moj doživljaj ovog posla.

ISKUSTVA STICAO NA PUTOVANJIMA: U poseti Meksiku, zavičaju tekile

Prošle godine došlo je i najveće priznanje za njegov rad – osvojio je zlatnu medalju za SAD na prestižnom svetskom takmičenju u koktelima u Francuskoj.

-Medalja k`o medalja. Drago mi je zbog toga, naravno, ali ne osvrćem se nešto specijalno. Šta je bilo, bilo je. Idemo dalje, otkriva nam usput i svoju devizu, kako u poslu, tako i u životu.

NIŠTA BEZ RUMA: Nikolić je specijalista za karipske koktele

Dača spada među onu vrstu barmena koji ne drže mnogo do mere i recepture. Kotele pravi tako što neprestano sipa sastojke dok ne pogodi pravi ukus. Njegov glavni specijalitet je tradicionalni karipski koktel po imenu “svizl”, po kome je dobio ime i njegov bar, a koji u osnovi ima – rum.

– To je zabavno piće, ali i složeno piće. Zahteva da ste potpuno posvećeni dok ga pravite. Bilo koju tehniku da koristite – mešate ili mućkate, morate biti u toku. Ne smete ga previše razblažiti, a to se lako dešava, pogotovo u Majamiju, gde su vrućine velike. Znači da se i led topi brže, što morate uzeti u obzir. Ali to je ipak vrlo zabavna stvar. Od tog jednog, bazičnog pića, napravio sam nekoliko varijacija. Svaki put kada naiđem na neki novi sastojak, napravim još jedan koktel. Izbacim nekoliko stvari, dodam nekoliko stvari, nađem simbiozu sastojaka i to je to. Sve ide prirodno kada su kokteli u pitanju.

KOKTEL OD RAKIJE, ŠTO DA NE? Dača u svom baru eksperimentiše sa pićima iz rodnog kraja

Onako laički i lokal patriotski, pitam Daču da li je možda probao da u neki od svojih koktela ubaci poneko srpsko piće, recimo rakiju prepečenicu…?

-U baru svake srede imamo događaj koji se zove “Prohibition Wednesday” – Rare & Forgotten Spirits” (“Sreda prohibicije – retka i zaboravljena pića”). Tu mućkamo koktele sa ne toliko popularnim pićima, između ostalog i sa šljivovicom. Koktel se tako i zove, Slivovitz Coctail, kaže Dača, i dodaje da za sada nije mnogo razmišljao o otvaranju bara u beogradu ili nekom drugom gradu u Srbiji.  8.

Na kraju razgovora, upitan da momcima i devojkama koji su tek došli ili planiraju da dođu u Ameriku otkrije neki instant, koktel-recept za uspeh, on ističe:

Čovek mora da se opredeli za neku delatnost ili struku, i da jednostavno bude opsednut njom. Svaki dan. Bez obzira kako se osećao ili kakav dan bio. I da nikad ne odstupa od svog sna. Ako tako razmišlja i radi, taj san će se, kad tad, ostvariti, zaključuje Danilo Dača Božović, najbolji koktel majstor na svetu.

RECEPT ZA KOKTEL “SLIVOVITZ”

-1 3/4 oz šljivovice -1/2 oz Manzanilla Sherry -1/4 oz Yellow Chartreuse -3/4 oz Simple Syrup -3/4 oz svežeg limunovog soka -5 kapi Orange Blossom Water – 1 belance Garnirung: Ratluk od oraha Način pripreme: Mućkanje Servirati u: Coupe čaši

*1 oz = 29,6 ml

Razgovarao: Antonije Kovačević Fotke: Privatna arhiva

Advertisement