Connect with us

aktuelno

ZA OPUŠTANJE UZ KOKICE: Najbolji filmovi u 2019. po izboru magazina Time

Published

on

Magazin Time napravio je izbor najboljih filmova u 2019. godini. Na listi se nalaze priče o mladim prevarantkinjama, drama o propasti jednog braka, gangesterski film i druga ostvarenja.

10. Prevaranti (Hustlers)

Dve egzotične plesačice (Constans Vu i Dženifer Lopez), obe samohrane majke koje moraju da osiguraju svoje porodice nakon nesreće 2008. godine, imaju ilegalnu šemu uz pomoć kojih šarmiraju bogataše sa Vol Strita. “Prevaranti” režiserke Lorene Skafarije su živahni i smešni, kao i podsetnik da su često žene i njihova deca koja najviše pate kada propadne ekonomski sistem vođen uglavnom od strane muškaraca.

9. Predivan dan u komšiluku (A Beutiful Day in the Neighborhood)

Ovo je priča o neverovatnom prijateljstvu između gospodina Rodžersa (Tom Hanks) i novinara (Metju Ris) koji ima probleme nekontrolisano izlivenog besa. Ovaj film pokazuje da moramo sebi da dozvolimo da osetimo sve kako bismo sklopili mir sa sobom.

8. Dolemiti je moje ime (Dolemite is my name)

Edi Marfi glumi Rudi Rej Mura, izvođača koji je finansirao i glumio u niskombudžetnom filmu iz 1975. godine. U tom ostvarenju igra prevarata po imenju Dolemiti, koji je postao hit i legenda. Ovaj film govori o ambiciji koja odlazi u pogrešnom pravcu.

7. Noževi (Knives out)

Porodici se bori protiv volje ekscentričnog pisca misterija. Ana de Armas odlično glumi mladu ženu, medicinsku sestru  imigrantkinju, koja se nalazi u središtu spletke. Reč je o slojevitom filmu koji treba pogledati.

6. Parazit (Parasite)

Crna komedija-triler korejskog režisera Bong Joon Ho-a, o osiromašenoj porodici koja planira put, vešto istražuje ogorčenost između blagostanja i bede. Još upečatljivija je njegova duboka humanost: i prevaranti i prevareni zaslužuju našu simpatiju.

5. Male žene (Little Women)

Veoma živa adaptacija romana autorke Lujze Mej Alkot od pre 150 godina. Male žene opisuju porodični život četiri sestre Marč koje žive u maloj zajednici Nove Engleske. Meg, najstarija, lepa je i želi da bude dama. Džo je sa svojih petnaest godina neugledna i nekonvencionalna i gaji ambiciju da postane spisateljica. Bet je nežna trinaestogodišnjakinja sklona muzici, a Ejmi plavokosa dvanaestogodišnja lepotica.

4. Priča o braku (Marriage Story)

Adam Drajver i Skarlet Johanson, igraju bračni par koji se nalazi usred raskida. Na njihov užas, njihov isprva prijateljski razdor prerasta u čudovište koje nisu imali pojma da su sposobni da stvore. Ovo je najemotivniji film Noa Baumbaha.

3. Bilo jednom… u Holivudu

Kventin Tarantino izmišlja fantaziju u kojoj Šeron Tejt – glumica koju su ubili članovi porodice Manson 1969. godine – dobija mnogo srećniji kraj koji zaslužuje. Margot Robi igra Tejt u maloj, ali moćnoj ulozi; ona je duh zaštitnika Holivuda kasnih 1960-ih u kome se glumac (Leonardo Di Kaprio) i njegov kaskader i drugar (Bred Pit) bore da nađu svoje mesto. Ovo je Tarantinova najzanimljivija detaljna slika, ispunjena nežnošću za izgubljenim Holivudom i izgubljenom erom filma.

2. Irac (Irishman)

Svetu nije potreban drugi gangsterski film, čak ni film Martina Skorseze. Ova trosatna saga zasnovana je na priči o mafijašu iz stvarnog života Frank Širanu (glumio ga je vrhunski Robert De Niro), koji tvrdi da je ubio Jimmija Hoffa (čudesnog Al Paćina), nekadašnjeg predsednika Teamstera koji je nestao 1975.

1. Bol i slava (Pain and Glory)

“Bol i slava” Pedra Almodovara prati filmskog reditelja Salvadora Maljoa koga muče fizičke i psihičke nevolje i sprečavaju da radi ono što voli – da snima filmove. Kroz dramu se prepliću tri različita razdoblja njegovog života u Španiji: detinjstvo u šezdesetim godinama kada je njegova porodica započela novi život u Valensiji, doživljaj prve želje, život u Madridu tokom osamdesetih godina gde pronalazi i gubi prvu veliku

Izvor: Time/Ekspres Foto: Time

Advertisement