Connect with us

Amerika

PREŽIVEO KORONU, UBIO GA BOLNIČKI RAČUN! Pacijent iz SAD mora da plati 1,1 milion $ za lečenje! (FOTO)

Published

on

Sve stavke su nabrojane na jednom računu, koji više liči na knjigu jer ima 181 stranicu

Da je američki model zdravstvene zaštite jedan od najskupljih na svetu, pa makar se sprovodio pod okriljem švedske klinike, još jednom se pokazalo u praksi, na primeru najduže hospitalizovanog pacijenta od koronavirusa, Majkla Flora (70) iz Sijetla.

On se ovih dana, posle 62 dana koje je proveo u bolničkoj sobi, oporavlja u svom domu. Mirne dane prekinuo je poštar koji je dostavio račun za lečenje, otkucan na 181 stranici, sa detaljnim spiskom 30.000 zdravstvenih usluga – odnosno 50 različitih dnevnih troškova.

Ukupan račun je iznosio 1,1 milion dolar, da budem precizan, 1,122,501,04 dolara. Sve je smešteno na jedan račun, koji više liči na knjigu jer ima 181 stranicu. Srce mi je drugi put stalo kad sam video taj ekstremno dug cenovnik i bizarnu ekonomiju američke zdravstvene zaštite na delu”, objasnio je Flor.

Kaže da se oseća krivim što je preživeo.

ŽAO MU ŠTO JE PREŽIVEO: Preseo mu život kad je video koliko sve košta

“Postoji taj osećaj „zašto ja? “Zašto sam sve ovo zaslužio?”. Gledanje neverovatne cene svega što je nabrojano definitivno doprinosi krivici preživelog”, dodaje Amerikanac koji je bio na ivici života jer su mu zbog kovida19 skoro otkazala pluća, srce i bubrezi.

Samo za ta dva dana kada je bio u najkritičnijem stanju, a lekari zvali porodicu Flor da se oproste od njega, izdat je račun na 20 stranica od gotovo 100.000 dolara.

Šta je još obračunato?

Naknada za njegovu sobu u odeljenju intenzivne nege iznosi 9.736 dolara dnevno. Zbog zarazne prirode virusa, prostorija je morala da bude zapečaćena, a u nju su mogli da uđu samo medicinski radnici koji su nosili zaštitna odela i naočare. Od 62 dana koje je proveo u bolnici, 42 dana je bio smešten u izolacionom bloku, gde ga je smeštaj koštao 408.912 dolara.

Takođe je 29 dana bio priključen na mehanički ventilator, pri čemu je upotreba mašine koštala 2.835 dolara dnevno, što je za skoro mesec dana stajalo 82.215 dolara. Otprilike četvrtina računa čine troškovi lekova.

Račun ne obuhvata dve nedelje oporavka u rehabilitacionoj ustanovi.

SUSRET SA SUPRUGOM POSLE DVA MESECA: Hteo da ga izvuku iz bolnice mnogo ranije

Iako je veći deo boravka proveo u nesvesti, njegova supruga se seća da je odmah na početku borbe sa koronom znao šta ga čeka, pa je jednom prilikom prokomentarisao: “Morate me izvući odavde, ne možemo to da priuštimo.”

Na sreću, gospodin Flor je imao osiguranje, uključujući i Medicare, tako da veći deo troškova, ako ne i sve, neće morati da plati iz sopstvenog džepa.

Američki kongres je ranije izdvojio više od 100 milijardi dolara kako bi pomogao bolnicama i osiguravajućim kućama da iznesu troškove pandemije, delom kako bi podstakao ljude da zahtevaju testiranja i lečenje od zarazne bolesti (uključujući one bez osiguranja). Međutim, industrija osiguranja procenila je da bi troškovi lečenja samo za kovid19 pacijente mogli da dostignu 500 milijardi USD.

IZVOR: Seattletimes/S.I. FOTO: Printscreen

Advertisement