Connect with us

Amerika

PRETNJA PO NACIONALNU BEZBEDNOST: Donald Tramp zabranjuje TikTok u SAD

Published

on

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će već u subotu zabraniti aplikacij, odnosni društvenu mrežu TikTok , koja je u vlasništvu kineske kompanije, prenose mediji.

„Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u SAD-u“, rekao je Tramp u petak.

Američki predsednik objasnio je kako bi mogao da upotrebi hitna ekonomska ovlašćenja ili izvršnu odredbu da zabrani TikTok u zemlji.

“Pa, imam takve ovlašćenja. Mogu to učiniti izvršnom odredbom ili time”, rekao je novinarima koji su s njime leteli u Air Force One, prenela je Hina.

Samo nekoliko sati pre, Tramp je izjavio da njegova administracija “može zabraniti TikTok” i dodao da postoji, što se toga tiče, “mnogo alternativa”.

Ove sedmice, Trampova administracija odlučila je da TikTok, popularnu aplikaciju na društvenim mrežama na kojoj se objavljuju kratki video formati, formalno preispita odbor za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS).

TikTok je u vlasništvu pekinške kompanije ByteDance i objava o njenom preispitivanju izazvala je oštre primedbe kineske vlade koja Vašington optužuje za diskriminaciju.

Aplikacija predstavlja poslednji kamen spoticanja u sve napetijim odnosima između dve najveće svetske ekonomije, i nastavlja se na pogoršanje trgovinskih odnosa i neslaganja povodom pomorskih pitanja u Južnom kineskom moru.

U međuvremenu, tenzije su prerasle u širi spor koji uključuje Hong Kong i kineski odnos prema muslimanskim manjinama, kao i suzbijanje kineskih tehnoloških kompanija.

Vašington tvrdi da su te kompanije pretnja po nacionalnu bezbednost i vrši pritisak na saveznike SAD da preduzmu slične mere.

Izvor: Agencije
Foto: Pixabay

Advertisement