Chicago
10°
Cloudy
7:00 am5:07 pm CST
Feels like: 10°F
Wind: 2mph WNW
Humidity: 38%
Pressure: 30.63"Hg
UV index: 0
SatSunMon
39/34°F
37/27°F
43/39°F

Published 2 years ago

By admin

PRETEKAO BEZOSA: Ovo je novi najbogatiji čovek sveta! (FOTO)

Francuski biznismen Bernar Arno novi je najbogatiji čovek na svetu. Njegovo bogatstvo se procenjuje na više od 192 milijarde dolara, koje najvećim delom dolazi iz njegove multinacionalne kompanije i konglomerata LVMH, bilo je dovoljno da na listi pretekne dosadašnjeg lidera liste najbogatijih Džefa Bezosa.

Ovaj Francuz koga često nazivaju i „papa u svetu mode“ je neprikosnoveno najbogatiji Evropljanin od 2018. godine kada je njegovo bogastvo procenjeno na nešto više od sedamdeset milijardi dolara. Poslednjih godina on je ozbiljnije ušao u ovu trku na globalnom nivou, gde je povremeno zauzimao neko od prvih pet mesta najbogatijih.

Na čelo liste izbija zbog veoma uspešnog poslavanja njegove kompanije LVMH u proteklih 14 meseci. U tom periodu je svoje lično bogatstvo uvećao za neverovatnih 110 milijardi dolara i tako postaje prvi Evropljanin koji je izbio na čelo liste posle skoro jednog veka.

Kompanija LVMH je specijalizovana za proizvodnju i prodaju luksuzne garderobe koja u svom vlasništvu drži neke od najpoznatijih svetskih brendova kao što su Dior, Luj Viton, Henesi, Živanši, Loro Piana… Vrednost ove kompanije na tržištu je u konstantnom rastu poslednjih nedelja i po nekim procenama iznosi nešto manje od 400 milijardi dolara.

Po istraživanju analitičara iz Jefferies investicione banke, a kako prenosi Forbs, rast prihoda od 17 milijardi dolara (32 odsto u odnosu na 2020. godinu) je rezultat je masovne kupovine njihovih proizvoda u Kini.

Sam Arno, kao i kompanija LVMH, ima veoma zanimljivu biografiju. Diplomirani inženjer koji po završetku studija na prestižnom fakultetu „École Polytechnique“ počinje da radi za očevu građevinsku firmu i već tada pokazuje i realizuje svoje vizionarske ideje.

Nakon nekoliko godina provedenih u firmi uspeva da ubedi oca da promene smer poslovanja u pravcu kupovine i trgovine nekretninama, sa akcentom na gradnju i razvoj turističkih kompleksa. Direktor kompanije je postao 1974. godine, a kompaniju je potpuno preuzeo od oca 1979. godine.

Njegov ulazak u svet mode počinje 1984. godine kada pomoću partnera kupuje „Financière Agache“ i tako preuzima kontrolu nad „Boussac Saint-Frères“, kompanijom za proizvodnju tekstila, koja je posedovala Dior i prodavnicu „Le Bon Marché“. Odavde Arno kreće da gradi svoju imperiju.

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina Arno dolazi na ideju da skupi najjače brendove u Francuskoj i Evropi pod jedan krov i tako nastaje kompanija LVMH. Narednih godina kompanija je pripojila mnoge najpoznatije svetske brendove.

Današnji uspeh kompanije neoborivo dokazuje da Arna zasluženo nazivaju „papa mode“.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / CNBC International TV

YOU MAY LIKE

BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)