Connect with us

aktuelno

PREOKRET U ARIZONI, NIŠTA NIJE GOTOVO: Tramp podneo tužbe u 4 savezne države!

Published

on

Sjedinjene Američke Države još uvek iščekuju novog predsednika, posle dve noći napetog brojanja glasova i mnogih uzbudljivih preokreta. Aktuelni predsednik Donald Tramp i njegov protivkandidat, bivši potpredsednik SAD Džozef Bajden, takmiče se ko će pre stići do pobedonosnog broja od 270 elektora!

Trenutni rezultat je 264 – 214 za Bajdena, što znači da demokratskom kandidatu fali samo 6 elektorskih glasova, odnosno jedna savezna država za pobedu. Ipak, ništa još nije gotovo, a završni, odlučujući boj odigrava se u četiri države – Pensilvaniji, Džordžiji, Arizoni i Nevadi.

Donald Tramp je do sada osvojio ključne države Floridu i Ohajo, zatim Montanu, Ajdaho, Vajoming, Severnu i Južnu Dakotu, Kaznas, Oklahomu, Teksas, Indijanu, Tenesi, Aljaska i Južnu Karolinu, a vodi u Džordžiji, Pensilvaniji, Severnoj Karolini i na Aljasci

Bajden je pobedio u ključnoj državi Arizoni, kao i u Viskonsinu, Mičigenu, u Mejnu, Ajovi, Vašingtonu, Koloradu, Nju Meksiku, Oregonu, Kaliforniji, Njujork, Nju Hempširu – većinom tradicionalnim “plavim” državama

PREOKRET U ARIZONI

Republikanci se i dalje veruju da će pobediti na izborima i sve oči uprte su u Pensilvaniju, Džordžiju i Arizonu.

Posle izveštaja iz Marikopa okruga, najmnogoljudnijeg u Arizoni, da se Bajdenova prednost topi, republikanci se sada nadaju da će Trampova rano proglašena pobeda biti potvrđena i zvaničnim rezultatima, naročito jer, kako kažu, Tramp ima više elektorskih glasova od Bajdena.

Marikopa okrug danas je objavio podatke sa 140.000 izbornih mesta na osnovu kojih je Tramp dobio tačno onoliko koliko mu je potrebno da osvoji 11 elektorskih glasova u Arizoni.

Situacija ispred biračkog centra u Arizoni je bila prilično napeta. Policija je novinare koji izveštavaju o izborima premestila unutar zgrade jer su se brojni demonstranti, uglavnom pristalice Donalda Trampa, okupili ispred i burno protestuju. I dok se sve to događa ispred, unutra se užurbano broje glasovi.

DRAMA U DŽORDŽIJI

Svega 25.600 glasova deli Trampa i Bajdena u Džordžiji.

Republikanski posmatrač u ovoj saveznoj državi je, kako navode, svedočio ilegalnom mešanju 53 dopisna glasa sa onima koji su podneti pravovremeno, zbog čega su zahtevali da se glasovi ponovo prebroje, iako nisu dostavili dokaz o prekršaju. Glasovi poslati poštom dosad su, pokazalo se, uglavnom išli u korist demokratskog kandidata.

Štab američkog predsednika Donalda Trampa podneo je tužbu i u Džordžiji, tražeći zaustavljanje prebrojavanja glasova i u toj saveznoj državi.

Prethodno je saopšteno da je u Džordžiji ostalo da se prebroji oko 150.000 glasova, a prema dosadašnjim podacima Tramp beži Bajdenu za nešto manje od 40.000.

TRAMP PODNEO TUŽBE

Osim u Džordžiji, Trampov štab je tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Pensilvaniji i Mičigenu, a u Viskonsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

Ranije tokom večeri Trampov advokat Rudi Đulijani je na konferenciji za medije rekao da republikanskim posmatračima u Pensilvaniji nije dozvoljeno da vide dopisne glasove.

Đulijani je u Filadelfiji održao govor u kojem je tvrdio da su na izborima možda glasali i “mrtvi, Marsovci, a možda je i Bajden sam za sebe glasao 5.000 puta”.

Tramp se povodom optužbi na račun Demokrata oglasio i na Tviteru:

“Naši advokati su tražili ‘pristup podacima’, ali kakva je korist od toga? Šteta je već naneta integritetu našeg sistema i samim predsedničkim izborima. O tome treba raspravljati!”

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen YouTube / C-SPAN, BBC

Advertisement