Chicago, IL
63°
Fair
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 63°F
Wind: 15mph SW
Humidity: 40%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
61°F
59°F
52°F
50°F
48°F
ThuFriSatSunMon
50°F / 36°F
41°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 50°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

PREMIJERA SRPSKOG POZORIŠTA U SAD: Da li će Banović Strahinja oprostiti preljubu u Čikagu?

Srpsko pozorište Čikago premijerno će izvesti predstavu “Banović Strahinja” 25.marta u Skokie Theatre od 8 PM, a već sledećeg dana oni koji nisu uspeli da nađu karte za premijeru moći će da uživaju u prvoj reprizi predstave, u isto vreme, na istom mestu.

“Srbija u predvečerje bitke na Kosovu. Vreme dilema i sudbonosnih odluka. Ali i vreme unutrašnjih ličnih borbi. Sukob tradicionalnih moralnih načela i neumitnih promena koje donosi novo vreme. Hrabrost, viteštvo i odlučnost kao odlike življenja, ali i unutrašnja slabost podstaknuta ljudskim slabostima, kao i izazovima i dilemama koje razdiru dušu.”, kaže se u najavi predstave.

A mi smo najzaslužnijeg za najavljenu premijeru, scenaristu i režisera Milana Andrijanića, upitali da nam kaže šta možemo da očekujemo od “Banović Strahinje”…

-Srpsko pozorište Čikago nastavlja sa programskom orijentacijom da predstave koje radimo budu različitog tipa, samim tim i zanimljive za našu publiku. Posle komedija, mjuzikla, ponovo je na red došla istorijska tema. Ovoga puta ne kao obeležavanje određenih datuma iz naše istorije, već želja da se pozabavimo opraštanjem kao kategorijom. Kada sam pisao scenario za predstavu, osnovna namera mi je bila da se bavim unutrašnjim borbama samih likova. Posao mi je olakšala činjenica da sam radio sa izuzetnim glumcima, koji su sposobni da donesu ta osećanja na scenu, kaže Andrijanić za Serbian Times.

SRPSKI MENTALITET POD LUPOM: Milan Andrijanić, scenarista i režiser predstave “Banović Strahinja”

Banović Strahinja je prva asocijacija na opraštanje, jer je zahvaljujući našem mentalitetu i tradicionalnim moralnim načelima, najteže oprostiti preljubu. Koliko radnja predstave prati svima znani deseterac…

-Pokušali smo da prikažemo slojevita stanja svih likova, koji svako na svoj način, pokušava da se suoči sa večitom dilemom oprostiti, ili ne. Sama predstava u mnogome prati radnju pesme, mada su neki detalji izmenjeni.

Takođe, želja je bila da se Anđa, žena Strahinjina, prikaže u jednom drugačijem svetlu i da pokušamo da se udubimo u stanje jedne žene, koja nije samo preljubnica, kako je pesma prikazuje, već žena koja je odudarala od svog vremena i nosila svoju tugu i nezadovoljstva koja nisu bila razumljiva za to vreme. Predstava se, za razliku od pesme, bavi njenim stanjima, bez namere da opravdava, ili sudi…već da razume i ponudi još jedno moguće objašnjenje, ističe autor predstave.

Glavne uloge u predstzavi pripale su Milenku Šišarici (Banović Strahinja) i Maji Radovanović (Anđa), dok je Vlatko Ždrale dočarao lik Vlah Alije. Pored njih, zapažene uloge poneće i Milovan Glogovac, Nevena Tutunović, Svetlana i Branko Aleksić, Ana Hopkins i drugi koji su odvojili svoje vreme da se predstava ovog amaterskog pozorišta srpske zajednice u Čikagu dovede do premijere.

U predstavi učestvuju i članovi ansambla “Oko sokolovo”, koji će ovoga puta osim uloge statista, pevača i igrača, imati i kraće uloge sa tekstom.

Za muziku se pobrinuo Dejan Glišović, a za scenografiju Milenko Šišarica. Dizajn su uradili Vlatko Ždrale i Biljana Glogovac, a za marketing je najzasluzniji Igor Obradović.

-Trudili smo se da kostimi i scenografija budu što uverljiviji i adaptirani vremenu kada se radnja događala. Amaterski se iskreno radujemo premijeri i nadamo se da cemo ispuniti očekivanja i preneti publici poruku koju smo želeli, ka že na kraju razgovora za Serbian Times scenarista i režiser Milan Andrijanić.

Svi zainteresovani karte za “Banović Strahinju” mogu da kupe na vebsajtu pozorišta: www.serbiantheater.com

Piše: Antonije Kovačević Foto: Srpsko pozorište Čikago, Saša Lukić

YOU MAY LIKE