Chicago
66°
Mostly Cloudy
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 88%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
68/61°F
70/61°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

AKADEMIJA “SVETI SAVA” IZ ČIKAGA SLAVI 20 GODINA: Skuplja se novac za izgradnju škole!

Akadamija “Sveti Sava” iz Čikaga proslaviće 20 godina postojanja svečanom Gala priredbom koja će biti održana 20.maja u sali “Victoria in the park” u Mount Prospectu od 7PM. Pored proslave godišnjice, manifestacija ima još jedan cilj – da prikupi sredstva za izgradnju nove škole, koju ove godine pohađa 150 đaka na dvojezičnom, srpsko-engleskom programu.

“Srdačno vas pozivamo da nam se pridružite na našoj svečanosti gde ćemo okupiti ugledne pojedince iz naše zajednice i pokušati da prikupimo novac za dostojan cilj. Kako bi naša Akademija imala budućnost, potrebna nam je Vaša pomoć.”, kaže se u saopštenju Odbora Akademije “Sveti Sava”, koji je preuzeo ulogu organizatora.

“Danas je našim objektima potrebno renoviranje jer trenutno nemaju kapacitet da zadovolje rastuće potrebe škole. “Sveti Sava” traži vašu podršku kroz doprinose i donacije koje će nam pomoći da ostvarimo naš cilj održavanja i razvoja naše Akademije. Uz vašu velikodušnost, Akademija “Sveti Sava” će, nadamo se, prikupiti sredstva da se proširimo i bolje služimo našoj dragocenoj deci.” – dodaje se u saopštenju.

GALA ĆE IMATI SLAVSKI I DONATORSKI KARAKTER : Odbor Akademije “Sveti Sava”

Damjan Dikanović, jedan od organizatora a ujedno i roditelja čija deca pohađaju Akademiju, kaže za Serbian Times da je Odbor zajedno sa roditeljima rešen da deci obezbedi pristojne uslove za rad i učenje.

Moramo da obezbedimo deci bolje uslove i mislim da ovaj put imamo snage da taj projekat izguramo do kraja. Sav prikupljen novac i donacije na Gali usmerićemo na poboljšanje uslova za rada Akademije. Sada ne možemo da obećamo kada će se škola fizički proširiti i biti sagrađena od stabilnog materijala, ali smo potpuno fokusirani na to i obaveštavaćemo javnost, roditelje i crkvu o svakom koraku, kaže Dikanović.

Misija Svetosavske akademije je da omogući studentima dualno obrazovanje u pravoslavno-hrišćanskom okruženju za učenje koje će učenike voditi kroz život kao poštovani, snalažljivi i aktivni učesnici društva. Vizija Svetosavske akademije je da služi kao priznati centar za srpsko pravoslavno obrazovanje na području Čikaga i šire zajednice. U saradnji sa učenicima, roditeljima i celokupnom zajednicom nastojimo da se uspostavimo kao centar akademske izvrsnosti na srpskom i engleskom jeziku, ukorenjen u pravoslavnoj veri i bogatoj srpskoj istoriji i kulturi”, kaže se na sajtu Akademije.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Saša Lukić, Privatna arhiva

YOU MAY LIKE