Chicago
43°
Kиша
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 7mph NE
Влажност: 91%
Притисак: 29.83"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
43/39°F
43/32°F
41/34°F

Published 2 meseca ranije

By Serbian Times

“PRAVA VOJNA LABORATORIJA”: Pentagon vidi Ukrajinu kao savršen poligon za testiranje naoružanja!

Ukrajina je postala prava „laboratorija za vojnu inovaciju“, posebno u oblasti veštačke inteligencije i bespilotnih letelica, rekla je u sredu pomoćnica američkog ministra odbrane za strategiju, planove i sposobnosti Mara Karlin na panelu na Institutu Ronald Regan.

Dragoceni uvid u ratovanje koji dolazi iz Ukrajine jednako je važan kao i podaci koje je prikupila američka vojska tokom svojih ratova u Avganistanu i Iraku, primetio je visoki zvaničnik Pentagona, piše Raša Tudej.

„Postoje stvari koje ćete naučiti ne u sukobu, recimo kroz ratne igre ili vežbe na stolu, a postoje i druge stvari koje ćete neizbežno naučiti kada se vodi ratna bitka“, objasnila je ona, prisećajući se „koliko je inovacija bilo dešavalo“ kada su američke snage bile u Iraku i Avganistanu i kako su bile „sposobne da uzmu određene stvari, stave ih na bojno polje, smisle kako da naprave određene pomake i primene ih“.

PROČITAJTE VIŠE:

Gledanje na Ukrajinu kao na svojevrsnu vojnu „laboratoriju“ je nešto što su izrazili ne samo prekomorski podržavaoci Kijeva, već i rukovodstvo zemlje.

Na primer, bivši ministar odbrane Aleksej Reznikov je oglašavao sukob između Rusije i Ukrajine kao priliku za zapadne proizvođače oružja.

Zapadne pristalice Kijeva i njihovi giganti odbrambene industrije „stvarno mogu da vide da li njihovo oružje funkcioniše, koliko efikasno radi i da li treba da se nadogradi“, rekao je Reznikov za Fajnenšel tajms još u julu. „Za vojnu industriju sveta, ne možete izmisliti bolji poligon za testiranje.

POVEZANE TEME:

TEŽAK UDARAC ZA UKRAJINU: Zelenskom nije dozvoljeno da govori pred američkim Kongresom, a ovo je razlog!

NEVEROVATAN PREOKRET: Za masakr na pijaci u Donbasu kriva Ukrajina, a ne ruski napad! (VIDEO)

NOVO ISTRAŽIVANJE OTRKIVA: Evo kako stoje Tramp i Bajden po popularnosti godinu dana pred izbore u SAD!

Izvor: Politika
Foto: AP (Kostiantyn Liberov)

YOU MAY LIKE