Chicago, IL
46°
Clear
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 9mph S
Humidity: 60%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
45°F
45°F
41°F
41°F
41°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 23°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

POŽAR U MANASTIRU SVETE TROJICE: Vatra napravila veliku štetu, prota Serafim potvrdio da nema povređenih!

Dvadesetak iskušenika se nalazilo u manastiru Svete Trojice u Belim vodama kod Ljubovije u trenutku sinoćnjeg požara, ali niko nije povređen, rekao je za “Tanjug” protosinđel Serafim Petković.

Protosinđel Serafim Petković objasnio je i kako je došlo do požara.

“Pretpostavljamo da je pukao odžak i da je iz odžaka izašla vatra i zahvatila krovnu konstrukciju koja je čitava od čamovine i zapalila je oba ova sprata koja su bila od drveta. Vatra je stigla do prizemlja i tu se zaustavila, jer je tu jedino bila ploča”, izjavio je prota Serafim.

Vatra je, prema njegovim rečima, izbila negde pred večernju službu, nakon čega je, kako kaže, odmah naredio evakuciju, pošto se videlo da je vatra već zahvatila veliki deo krova.

“Odmah smo zvali vatrogasce koji su zaista hitno došli. Međutim, njihova kola su se zaglavila na uzbrdici zbog leda, a onda, kada su prošla, već nije bilo dovoljno vremena i vatra je zahvatila celi konak”, izjavio je prota, dodajući da su ubrzo došli i drugi vatrogasci.

Komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice Ljubovija Zoran Tomić je za Tanjug rekao da je njegova jedinica primila dojavu u 18.10 da u naselju Podnemić gori konak manastirskog kompleksa Bele vode.

Nakon toga je, kako kaže, na lice mesta odmah krenula dežurna ekipa.

Po dolasku na lice mesta je, kako navodi, krovna kontrukcija objekta već bila zahvaćena požarom, a problem je, prema njegovim rečima, od starta predstavljala međuspratna konstrukcija, koja je u potpunosti bila od drvene građe.

To je prouzrokovalo da se požar brzo proširio i na spratni deo objekta.

“Imali smo veliki problem prilikom dolaska na lice mesta zbog nepristupačnog puta, jer je ovo planinsko selo. Bilo je leda i kamioni su proklizavali, pa je moralo da se uključi i javno preduzeće kako bi nam pomoglo na jednoj lokaciji da izvuče dva kamiona”, izjavio je Tomić.

Sve to je, prema njegovim rečima, uticalo na nešto kasniju lokalizaciju požara, koji je stavljen pod kontrolu oko 20.25.

U intervenciji gašenja požara je učestvovalo 11 pripadnika Vatrogasno-spasilačke jedinice Ljubovija, a u pomoć su priskočile i kolege iz vatrogasne jedinice Mali Zvornik, iz Bajine Bašte i iz Bratunca u Republici Srpskoj.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen YouTube / Принцип

YOU MAY LIKE