Chicago
66°
Mostly Cloudy
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 88%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
68/61°F
70/61°F

Published 2 years ago

By admin

IME DOBILA PO TRAGEDIJI: Evo zašto pećina Kađenica ima ogroman značaj za srpski narod! (FOTO)

Pećina Kađenica nije velika, u njenom sklopu nema neistraženih hodnika i lavirinata, ali njen istorijski i kulturni značaj je ogroman.

U centralnoj Srbiji, krajoliku koji su predivno iskomponovali Zapadna Morava, grad Čačak i Ovčarsko-kablarska klisura, nalazi se put do pećine Kađenica. Tu, gde planine oduvek skrivaju tajnovita mesta i na taj način već stvaraju priče, svoje skrovito mesto je pronašla i ova zbeg-pećina, a sam kraj je prilika da se napravi “zbeg” u jednodnevni izlet.

Pećina Kađenica se nalazi na desnoj obali Zapadne Morave, na 20km od Čačka, kod sela Dljina, nedaleko od brane za hidroelektranu u Ovčar Banji. Pored nadaleko čuvenih desetak hramova koji su raštrkani po ovoj dolini se nalazi i ova svetinja. Samim tim, obilazak ove pećine predstavlja idealnu priliku za divnu turu po Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, šetnju po vrhovima ovih dveju planina i obilazak manastira koji su ovde pronašli svoje utočište, piše Avanturista.

Ova pećina se razlikuje od drugih jer nije velika, u njenom sklopu nema neistraženih hodnika i lavirinata, ali njen istorijski i kulturni značaj je ogroman. Iz tog razloga je uvrštena u red najznačajnijih podzemnih odaja u Srbiji. Usečena je u oštru stenu, a da nema stepenica kojima se do nje stiže, i dalje bi ostala neprimećena. U unutrašnjosti pećine se nalazi pećinska crkva i dva kamena sarkofaga sa kostima stradalnika u pećini za vreme turskog zuluma. Sarkofage možete videti odmah ispod Hristovog raspeća u oltarskoj apsidi pećinske crkve.

Pretpostavlja se da za Kađenicu ne bismo danas znali da nije bilo tragičnog događaja iz XIX veka. Naime, posle sloma Prvog srpskog ustanka i propasti bune koju je podigao Hadži-Prodan 1814, Turci su na teritoriji Srbije pravili velike odmazde. Naime, turska potera za stanovnicima okolnih sela naišla je na ovu pećinu u koju je bilo sakriveno stanovništvo. Begunci nisu hteli da se predaju, jer su znali da ih čeka teška smrt budu li se predali. Tada su Turci pred pećinom zapalili vatru od granja i slame. Od dima se ugušili oko stotinu žena i dece. Zbog gušenja kadom (dimom), pećina i dobi ime Kađenica.

Kosti stradalnika su 120 godina bile u pećini podsećajući na užasni događaj. Tek zalaganjem vladike Nikolaja Velimirovića kosti su prikupljene i položene u dva sarkofaga. Staza do pećine i njenog strmog ulaza nije postojala sve do 1940. godine, pred sam rat. Poslednji radovi oko prilaza pećini rađeni su još 1991, a crni tragovi dima iznad ulaza u pećinu stojaće tu zauvek kao podsetnik na tragediju koja se ne zaboravlja.

Saveti za putovanje

Vaša poseta pećini Kađenica može da predstavlja jednu celodnevnu avanturu koja može započeti pohodom ka vrhu planine Ovčar, a zatim laganog šetnjom stići do pećine, savetuje Avanturista. Po povratku iz pećine uputite se ka Kablar planini i obiđite manastire koje su raštrkani između ove dve planine.

Kako stići do Kađenice

Ovčar Banja je početna tačka za posetu Kađenice i ovde možete preko Čačka stići vozom ili autobusom. Ako dolazite kolima, onda trebate preći nekih 160km od Beograda.

Pećina Kađenica se nalazi 1km nadomak Ovčar Banje. Od železničke stanice ka zapadu pešačite uz obalu Zapadne Morave dok ne stignete do zarđalog gvozdenog mosta koji više nije u funkciji i truo je od korozije. Preko mosta su postavljene ogromne drvene letve kojima su meštani, pod parolom “snađi se”, izvršili grubu “sanaciju”, ali dovoljnu da može da im obezbedi prelaz na drugu stranu Zapadne Morave. Posle 10 minuta nakon prelaska nailazi se na tablu na kojoj je ispisano “zbeg-pećina Kađenica”. Nedaleko od znaka se nalaze i kamene stepenice koje vode do konačnog odredišta.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: National Geographic
Foto: Printscreen Instagram @srbija_pod_lupom

YOU MAY LIKE