Connect with us

Dijaspora

POTVRĐENO PISANJE SERBIAN TIMESA: Ubica Milana Lončara pre zločina pušten iz zatvora da se brani sa slobode!

Published

on

Ono na šta je urednik Serbian Timesa upozorio u svojoj jučerašnjoj kolumni ispostavilo se da je bio ključni razlog za preranu smrt Milana Lončara (25), Srbina iz Filadelfije, koga su u sredu, na pravoslavnu Srpsku Novu godinu, ubila dva naoružana pljačkaša, dok je šetao psa nedaleko od svog doma.

Naime, nakon jučerašnjeg hapšenja i večerašnjeg otkrivanja identiteta Džozefusa Dejvisa (20), osumnjičenog za Lončarevo ubistvo, oglasio se šef policije jugozapadne Filadelfije Derik Vud, koji je na društvenim mrežama objavio da je ubistvo američkog Srbina direktna posledica zakona koji je nedavno, nakon protesta u kojima je traženo ukidanje policije (Defund The Police), donešen u državi Pensilvaniji, a po kome su ukinute ili drastično smanjene kaucije za počinioce zločina, što je omogućilo da veliki broj njih ponovi krivična dela dok na slobodi čeka suđenje.

“POSLEDICE SU BITNE”: Derik Vud, šef policije jugozapadne Filadelfije

“Ovaj je muškarac (Džozefus Dejvis) bio na ulici sa dva otvorena slučaja krivičnih dela jer mu je kaucija smanjena sa 200.000 $ na 12 hiljada. Ovo je smešno i još je jedan primer odluka o kauciji koje se donose ne uzimajući u obzir sigurnost zajednice. Posledice su bitne”, napisao je oficir Derik Vud na tviteru.

Juče je u kolumni povodom ubistva Milana Lončara, urednik Serbian Timesa Antonije Kovačević je, opisujući ambijent u kome je došlo do zločina, napisao sledeće:

Kao odgovor na proteste, da bi zadovoljili prve, umirili druge i napunili džepove ovim trećima, gradske su vlasti najvećeg grada države Pensilvanije, poput mnogih drugih metropola, drastično smanjile ili potpuno ukinule kaucije za uhapšene kriminalce, koji se puštaju da vreme do suđenja provedu na ulici (pod izgovorom siromaštva), ali što je najvažnije – skratile su policijski budžet i to za velikih, kobnih 33 miliona dolara(!).

U tih 33 miliona stao je i život jednog Milana, srpskog deteta koje je sanjalo američki san. Sve nepreživljene godine sreće, druženja sa porodicom, dečji rođendani, poslovni uspesi… Sa tim novcem možda bi ona dva avetinjska lika već bila u zatvoru, možda bi policijska kola koji sekund pre Milana prošla onom famoznom raskrsnicom i oterala crne misli iz sumorno praznih glava dželata. Možda bi…“, piše u kolumni koju je napisao urednik Serbian Timesa.

Podsećamo, sličan zakon nedavno je na predlog afroameričke poslaničke grupe usvojen i u Senatu države Ilinois, kojim dominira demokratska većina. Novi zakon predviđa da se počinioci krivičnih dela puštaju bez kaucije, pod izgovorom da je dosadašnji zakon bio nepravedan prema siromašnim slojevima stanovništva.

Zakon takođe dopušta podnošenje anonimnih žalbi protiv policajaca i omogućava restriktivne postupke policijskog proveravanja.

Piše: Serbian Times/Twitter Foto: Twiter/Privatna arhiva/PPD

Advertisement