Connect with us

događaji

TESLA I DALJE ŽIVI: Rad slavnog srpskog naučnika nastavili brojni svetski naučnici

Published

on

Tradicionalna godišnja konferencija posvećena Nikoli Tesli, u organizaciji Tesline naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije održana je online 16. januara 2021.

Uvodnu reč dala je Olgica Vlačić, konzul – Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, a osnivač i predsednik Fondacije Nikola Lončar na početku svog izlaganja je rekao: “Tesla je ikona dijaspore – lakše je okupiti naše mlade ljude, ali i strance na Tesla susretima nego na bilo kom drugom događaju, jer njegova “magija” ne prestaje ni danas, skoro osam decenija od kada je napustio ovaj svet.”

Na konferenciji je predstavljen pilot projekat “Osnivanje Teslinih klubova”, koji je Teslina naučna fondacija sa sedištem u Srbiji  pokrenula u saradnji sa osnovnom školom “Dragomir Marković” iz Kruševca i “Branislav Petrović” iz Slatine kod Čačka, a uz monitoring i logistiku TNF iz Amerike.

U okviru programa online konferencije 2021. svi zainteresovani imali su jedinstvenu priliku da čuju i nekoliko veoma poznatih i cenjenih ljudi koji svojim radom prave velike proboje na svetskom nivou, poput Gerija Pitersona, inženjera, naučnika i publiciste, vlasnika Twenty First Century Books, koji je u okviru svoje izdavačke kuće izdao najviše knjiga posvećenih Nikoli Tesli; Mark J. Seifera, književnika i istoričara koji je prvi uradio doktorsku disertaciju na temu Nikole Tesle; braću Corum koji su svoj život posvetili nastavku rada na Teslinim patentima, posebno na bežičnom prenosu električne energije i koji su na konferenciji izneli svoja najvažnija otkrića i dostignuća.

PRVI URADIO DOKTORSKU DISERTACIJU NA TEMU TESLE: Mark J. Seifer

Do sada su se Tesla konferencije održavale u hotelu New Yorker u Njujorku, u  kome je Tesla živeo poslednjih desetak godina svog života,  gde je i umro 7. januara 1943.

TNF iz Filadelfije uveliko radi na programu uvođenja predmeta o Tesli u škole Amerike. Iz Fondacije su istakli da su pronašli brojne načine da ostvare ovaj cilj jer Amerika nema centralizovan sistem obrazovanja. Osim na ovom projektu, Teslina fondacija veliku pažnju usmerava i na mlade, talentovane ljude širom sveta u želji da prikaže svetu snagu i moć Teslinog naroda, ujedno spajajući sunarodnike u rasejanju sa maticom.

ZAOSTAVŠTINA: Braća Corum povetila su ceo svoji život izučavanju Teslinih pronalazaka

“Tesla je važna spona kako između matice i dijaspore, tako i za povezivanje sa drugim narodima, kao i pojedincima koji imaju realnu sliku i znaju istinu o Srbima i stradanjima našeg naroda kroz vekove” – naglasio je Nikola Lončar, osnivač TNF.

Piše: Marina Bulatović Foto: Tesla Naučna Fondacija

Advertisement