Chicago, IL
27°
Snow Shower / Wind
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 22mph N
Humidity: 81%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
27°F
27°F
27°F
27°F
27°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
64°F / 28°F
34°F / 25°F

Published 3 years ago

By admin

POTRESNA RATNA PRIČA: Miloš sahranio oca heroja posle 80 godina traganja i nadanja! (FOTO)

Miloš Otašević iz Gornjeg Milanovca tek posle osamdeset godina dostojno je sahranio svog oca Radivoja kog su Nemci streljali 1942. godine. Od Drugog svetstkog rata mu se izgubio svaki trag, a Radivojeva majka Ljubinka po savetu sveštenika sinu je 1949. godine podigla spomenik u selu Ljutovnica iako se tada nije znalo gde se njegovi posmrtni ostaci nalaze.

„Čim je stigao ratni vihor moj otac se pridružio četničkim odredima, čak je zarobio nemačkog kurira i oduzemo mu važna dokumenta. Od tog momenta kreće hajka na njega i tražilu su ga da uhvate. Zbog toga nije dolazio kući sve do sestrinog krštenja i to je po njega bilo kobno jer ga je odao komšija i Nemci su ga zarobili. Imao je priliku da pobegne, ali nije želeo jer se plašio da će se neprijatelj osvetiti njegovoj porodici. Posle su ga sproveli u Gornji Milanovac i od tada mu se gubi svaki trag“, rekao je za RINU Miloš Otašević.

Miloš Otašević / RINA

Prema svedočenjima pojedinaca Nemci su u decembru 1942. na đubrištu kraljevskog imanja na Oplencu streljali 32 četnika, među njima i Radivoja, a posmrtne ostatke su zakopali u obližnjem kamenolomu. Tek 2005. godine saznalo se za ovu masovnu grobnicu i izdat je nalog za eshumaciju streljanih.

„Pozvali su me da uradim DNК analizu, na osnovu koje je utvrđeno da je moj otac zakopan u toj grobnici i da jedno od iskopanih tela pripada upravo njemu. Tada je usledila komplikovana administrativna procedura i tek sad, pet godina kasnije mogao sam da preuzmem telo kako bi ga dostojno sahranili u grobnici koju mu je još pre skoro osamdeset godina namenila njegova majka, a moja baba“, rekao je Otašević.

Grob Radivoja Otaševića / RINA

Posmrtni ostaci Radivoja Otaševića sahranjeni su maja ove godine u selu Ljutovnica i počivaće u grobnici koju sada potomci mogu uvek obići i kako kažu, pokojniku zapaliti sveću.

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE