Connect with us

Amerika

POTRESAN SNIMAK IZ MINEAPOLISA: Uhapšen policajac koji je brutalno udavio Flojda dok je ovaj molio za milost (VIDEO)

Published

on

Policajac iz Mineapolisa, Derek Šoven, uhapšen je danas, četiri dana nakon kobnog hapšenja i smrti Džordža Flojda koji su izazvali velike proteste koji su se pretvorili u nerede i paljevinu, a tužilac Majk Frimen objavio je da je optužen za ubistvo trećeg stepena.

Krivična prijava objavljena danas detaljno opisuje događaje koji su se dogodili 25. maja:

Policajci su poslati u patrolu zbog izveštaja o čoveku koji kupuje robu sa falsifikovanim novčanicama od 20 dolara. Ubrzo nakon 8 sati popodne, policajci Tomas Lejn i J Aleksander Kueng stigli su na lice mesta.

BRUTALNI UBICA: Uhapšeni policajac Derek Šoven

Službenici su od radnika prodavnice saznali da je muškarac, kasnije identifikovan kao Flojd, bio parkiran u automobilu iza ugla.

Na snimcima se vidi kako se službenici približavaju automobilu. U automobilu su bile tri osobe: Flojd, još jedan muškarac i žena.

Kad je Lejn počeo da razgovara sa Flojdom, izvadio je pištolj, uperio ga u Flojda i naredio mu da pokaže ruke. Flojd je potom stavio ruke na volan, a Lejn je uzeo oružje.

Lejn je potom naredio Flojdu da izađe iz automobila i vezao ga lisicama, ali Flojd se „aktivno odupirao da mu stave lisice“, navodi se u izveštaju. Nakon što su ga jednom vezali lisicama, policija je rekla da se Flojd nije opirao, već je seo na zemlju.

ŽRTVA POLICIJSKE BRUTALNOSTI: Džordž Flojd

U žalbi se navodi da je Lejn razgovarao sa Flojdom manje od dve minute, tražeći od njega identifikaciju. Takođe je pitao Flojda da li je “na bilo čemu” i rekao mu da će biti uhapšen zbog prenošenja falsifikovane valute.

Zatim su Lejn i Keung ustali Flojda i pokušali da ga odvedu do njihovih kola. Floid se tada “ukočio, pao na zemlju i rekao službenicima da je klaustrofobičan”, navodi se u žalbi.

Nakon nekoliko pokušaja da se Flojd zadrži na zadnjem sedištu sa vozačeve strane, u žalbi se kaže da Floid nije želeo da uđe i borio se sa oficirima namerno padajući dole.

Tada su na lice mesta stigli policajci Šoven i Tou Thao.

Dalje se kaže da je Flojd počeo govoriti da ne može da diše dok je stajao ispred automobila. Šoven je zatim izvadio Flojda i oborio ga licem prema dole dok je bio u lisicama.

Dok su Keung i Lejn držali Flojdova leđa i noge, Šoven je “levim kolenom pritisnuo Flojfovu glavu i vrat.” Flojd se mogao više puta čuti kako kaže: „Ne mogu disati“, kao i „mama“ i „molim vas“. Oficiri su, međutim, ostali na svojim pozicijama.

MINEAPOLIS GORI: Protesti u crnačkom delu grada

U jednom trenutku policajac Lejn je upitao “da li da ga prebacimo na bok?” na što je Šoven odgovorio: „Ne, ostanite tamo gde ste“,

Lejn je tada rekao da je „zabrinut zbog Flojdovog delirijuma ili čega već“, na šta je Šoven odgovorio: „Zato ga imamo na stomaku“.

U 8:24 popodne, Flojd je prestao da se mrda. Kueng je zatim proverio Flojdov puls i rekao: „Nemam ga“.

U 8:27 popodne, Šoven je skinuo koljeno sa Flojdovog vrata kada su stigli lekari. Flojd je odvezen u vozilu hitne pomoći. Proglašen je mrtvim u bolnici.

Izvor: New York Times Foto: Youtube

Advertisement