Connect with us

Srbija

POSLEDNJA SRPKINJA U PEĆI: Starica Rumena živi sama, jedino društvo ponekad joj pravi pravoslavni sveštenik

Published

on

Ova nekadašnja učiteljica i profesorka srpskog jezika, penzionerka, koja u devedesetoj godini stoički odoleva nedaćama, živi sama u očuvanoj porodičnoj kući u centru grada

U Peći je nekada živelo 20.000 Srba, a danas u samom centru živi samo jedna osoba – Rumena Ljubić.

Ova nekadašnja učiteljica i profesorka srpskog jezika, penzionerka, koja u devedesetoj godini stoički odoleva nedaćama, živi sama u očuvanoj porodičnoj kući u centru grada, prenosi Radio Goraždevac.

Braneći svoje, Rumena Ljubić je mnogo puta nailazila na probleme i pokušaje pljačke imovine. Kako kaže, te probleme nema sa starosedeocima koje je ranije poznavala.

– Gde god sam otišla, svuda su me lepo primili. Za sve prodavce ja sam tetka Ruška, ali ja problem imam u mojoj ulici. Rekla sam da su mi punili vodovodne cevi peskom dva puta, da su mi krali drva. Uhvatila sam da su mi skidali kablove dole u garaži – izjavila je Rumena za Radio Goraždevac.

Najgore je bilo kaže kada se vratila u Peć. Upadi na njen posed nisu bili retki, a bilo je i pokušaja da se kuća spali.

– Tu je bila grejalica. Pogledajte. To je grejalica stabilna, toliko godina. On je rasformirao i kad sam ja došla, ona je ležala na vratima – priča Rumena Ljubić.

Profesorka Rumena često je bila i meta kamenovanja.

– Imam priznanice od radnje koja mi je popravljala. Slomili su mi 17 prozora – priseća se profesorka Rumena.

Redovno plaća sve komunalne takse i račune. Pored toga, pokrenula je inicijative i podnela zahteve koji su odobreni od strane opštine Peć.

– Plaćam uredno porez, plaćam uredno struju. Telefon do skoro. Nisam mogla za ulicu da plaćam. Napisala sam zahtev predsedniku opštine da se ulica uradi. Ja sam napisala zahtev, a komšija je pokupio potpise i mi smo dobili jednu divnu ulicu – kaže Rumena Ljubić.

Rumenu Ljubić ponekad obiđe pravoslavni sveštenik koji živi nedaleko od njene kuće, kao i Srbi iz Goraždevca. Prema njenim rečima, ništa joj ne pada teško kao samoća.

IZVOR: Radio Goraždevac FOTO: Printscreen/RG

Advertisement