Connect with us

događaji

“NE DAMO SVETINJE” U ČIKAGU! U subotu Sabor podrške SPC u Crnoj Gori u manastirima Sveti Sava i Nova Gračanica

Published

on

U subotu 15. februara Eparhija novogračanička i srednjezapadnoamerička na čelu sa episkopom Longinom organizuje Sabor podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, tamošnjem mitropolitu Amfilohiju, episkopima i vladikama Joanikiiju, Atanasiju i Dimitriju, sveštenstvu i vernom narodu u Crnoj Gori, pod već svima znanim sloganom “Ne damo svetinje!”

Sabor počinje u 10 časova arhijerejskom liturgijom u manastiru Svetog Save u Libertivilu, koju će služiti Njegovo Preosveštenstvo Episkop Longin sa sveštenstvom. U nastavku, od 12 časova služiće se moleban za spas srpskih svetinja u Crnoj Gori pred moštima Svetog Mardarija Libertivilskog, prvog vladike SPC u Americi, koji je rodom iz Lješana (Crna Gora).

PODRŠKA KADA JE NAJTEŽE: Episkop novogračanički i srednjezapadnoamerički Longin

Srbi iz Čikaga i okoline su uvijek bili i biće sa svojom braćom u Crnoj Gori. U subotu ćemo, na sveto Sretenje, još jednom iskazati svoju solidarnost na velikom skupu u manastiru Svetog Save u Libertivilu. Pomolićemo se Gospodu kod moštiju vladike Mardarija Uskokovića, da pogleda na našu stranu, pomogne, uteši i zaštiti, poručuje pred skup episkop Longin.

Saboru će prisustvovati i uvaženi gosti iz Crne Gore, izaslanici Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, episkop Metodije i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, koji su pre nekoliko dana imali sastanak sa zvaničnicima Stejt departmenta u Vašingtonu, na kome su ukazali na stanje ljudskih prava u Crnoj Gori – poštovanje verskih sloboda, prava na posedovanje imovine, prava na okupljanje i prava slobodnog govora, kao i primere verske, jezičke i nacionalne diskriminacije u toj zemlji.

U DIPLOMATSKOJ MISIJI: Episkop dioklijski Metodije i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević

Oni su u razgovoru sa četiri različita ogranka Stejt departmenta takođe upozorili da novousvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti države Crne Gore, koji “do današnjeg dana izaziva masovne mirne proteste, pravoslavnih vjernika, i srpske i crnogorske nacionalnosti, ali i građana drugih vjeroispovijesti, korjenito i nedopustivo zadire u slobodu vjeroispovijesti, posebno u kolektivnom aspektu”. 

Episkop dioklijski Metodije bio je pre mesec dana žrtva policijske torture, kada su ga tokom protesta na Đurđevića Tari pretukli crnogorski policajci, zajedno sa još dva demonstranta.

Zbog nanesenih povreda završio je na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu, odakle je unatoč svemu poslao poruku mira i pokušao da smiri situaciju:

“SAČUVATRI MIR i PRIBRANOST”: Episkop Metodije posle policijskog nasilja završio na VMA

– Želim da kažem kako ne osuđujem policiju. Razumijem njihov položaj i svjestan sam da su pod velikim pritiskom da vrše svoju dužnost u ovim teškim trenucima. Ne bih želio da ovaj incident doprinese zaoštravanju ionako napete situacije u Crnoj Gori, izjavio je tada vladika Metodije za portal Preokret, podvlačeći da je sada “najbitnije sačuvati mir i pribranost”.

NE DAMO SVETINJE: Moleban na Žabljaku

Posle liturgije i molebana u manastiru Svetog Save u Libertivilu kraj Čikaga, za sve učesnike i goste biće organizovan ručak u manastiru Nova Gračanica sa početkom u 13 časova, a biće organizovano i prikupljanje pomoći za mitropoliju SPC u Crnoj Gori.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Goran Pikula/Privatna arhiva

Advertisement