Connect with us

Amerika

POROTA ODLUČILA: Bivši policajac kriv za ubistvo Džorža Flojda!

Published

on

Bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin proglašen je krivim po svim tačkama optužnice, koja ga tereti za ubistvo u slučaju smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u maju prošle godine.

Tu odluku je donela 12-člana porota, drugog dana većanja i razmatranja iskaza 45 svedoka, uključujući prolaznike, policajce i eksperte, uz višesatne video dokaze.

Porotnici su morali da donesu jednoglasnu odluku o svakoj od tri tačke optužnice protiv Šovina – ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Šovinu, koji se branio sa slobode, je posle izricanja presude ukinuta kaucija i odveden je u zatvor.

Prema smernicama Minesote za određivanje kazne, Šovin je suočen sa 12 i po godina u zatvoru, zato što nije prethodno osuđivan. Međutim, tužioci bi mogli da zatraže dužu kaznu do 40 godina, ako sudija Piter Kejhil utvrdi da je bilo “otežavajućih okolnosti”.

Tužilaštvo je, tokom dve nedelje iznošenja svojih argumenata, tvrdilo da je Šovin upotrebio prekomernu, i samim tim nelegalnu silu, time što je tokom privođenja klečao na Flojdovom vratu više od devet minuta i na taj način mu uskratio dotok kiseonika.

Šovinovi advokati su, tokom nedelju dana iznošenja svojih argumenata, rekli da je on radio ono za šta je obučavan tokom 19 godina rada u policiji Mineapolisa. Šovin je dan posle Flojdove smrti otpušten.

Izvor: Glas Amerike Foto: Printscreen / Pixabay

Advertisement