Chicago, IL
68°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 7
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
66°F
66°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 64°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

POLA VEKA MAKETARSTVA: Zoran verno prikazuje istorijske događaje, od Hitlerovog govora u Ninbergu do Miloševićevog odlaska u Hag (FOTO)

Do sada su njegove vešte i precizne ruke napravile oko šest stotina maketa, od aviona i vojnih vozila do dijorama Mala Krsna, Hitlerovog govora u Ninbergu, Dražinog prelaska preko Drine i Miloševićevog odlaska u Hag

Zoran Nešić iz Užica duže od pola veka bavi se maketarstvom. U ovaj hobi zaljubio se kad je imao samo 12 godina i ta ljubav traje i dan danas. Do sada su njegove vešte i precizne ruke napravile oko šest stotina maketa, mada je i Zoran, kako kaže, odavno prestao da broji.

NEOBIČNI HOBI JEDNOG ČAČANINA: Izrađuje makete tradicionalnih srpskih objekata i tako ih čuva od zaborava (FOTO)

“Otac mi je u detinjstvu doneo malu maketu aviona, koju sam sklapao i rasklapao danima. Nakon tih koje se rade po šemama, na red su došle makete koje sam pravio samostalno, prema pravilu sve su sedamdeset dva puta manje od originala. Po uzoru na tu prvu, većina početnih maketa koje sam pravio bili su avioni, a zatim i borbena vojna vozila. Materijal se najčešće pronalazio u Trstu, dok su drugi kupovali cipele i farmerke, ja sam tražio makete”, priča Zoran za RINU.

Kako su godine prolazile, tako se i talenat ovog Užičanina razvijao a makete postajale veće i sadržajnije. Uz svoj hobi Zoran je i mnogo učio, jer je vremenom počeo da stvara i cele prikaze specifičnih istorijskih situacija, koje su njemu bile izuzetno zanimljive. Tako su u Nešićevom atelju napravljene dijorama Mala Krsna, koja prikazuje početak Drugog Svetskog rata, zatim Hitlerov govor u Ninbergu, kao i Dražin prelazak preko Drine.

“Kad pravite takvu maketu, morate biti upoznati sa svim istorijskim činjenicama koje su obeležile taj perod, kako bi sve bilo verodostojno predstavljeno. U Maloj krsni postavio sam tri vagona, tenk i top, sve ono što sam video na fotografijama. Hitleru sam napravio čak i male brkove, po kojima je bio prepoznatljiv”, kaže ovaj maketar.

HITLEROV GOVOR U NINBERGU: Nacistički simboli, vozilo i Firer sa prepoznatljivim brkovima

Ipak, jedan događaj iz novije srpske istorije ostavio je veliki utisak na Zorana, pa je maketu vezanu za njega radio nekoliko meseci. Odlazak Slobodana Miloševića, osvanuo je u malom izdanju u radionici užičkog majstora za makete.

Bilo mi je fascinantno da je isti helikopter Miloševića vozio u doba njegove najveće slave na Gazimestan, a kasnije ga taj isti odvezao do Tuzle odakle je prebačen u Hag. Nisam imao mnogo informacija kako je to izgledalo, ali preko nekih fotografija uradio sam dijoramu. Već sam imao maketu helikoptera, zatim sam uradio maricu, ženu prevodioca i naravno Miloševića u teget odelu na preklop, za njega mi je bilo potrebno najviše vremena”, otkriva Nešić.

Veliko strpljenje, precizna ruka i ljubav prema maketarstvu neophodni su ako želite da se bavite ovim hobijem. Zoran svoje višedecenijsko znanje deli i sa mlađim generacijama koje su opčinjene sklapanjem sitnih delova.

ISTORIJSKA DIJORAMA: Zoran pre izrade makete prvo prouči istorijsku građu

Danas je mnogo lakše baviti se maketrstvom, nego kad sam ja počinjao. Dostupni su razni materijali, a ono što je najbitnije jeste da ne postoji sujeta i ljubomora ako neko drugi napravi bolju maketu od vas. Mi, maketari, smo poznati da sve delimo sa svojim kolegama i nemamo tajne kako smo nešto napravili”, rekao je Užičanin.

Tokom pola veka, učestvovao je na brojnim takmičenjima i osvajao značajne nagrade, pa je u tome našao svoju satisfakciju, jer biti maketar u Srbiji, kako kaže, nije finansijski isplativo. Želja mu je da neke od njegovih najboljih dijorama budu izložene u muzeju, kako ne bi pale u zaborav. A, sve što je do sad napravio ostaviće u nasledstvo svojim unucima, koji će imati čime da se ponose.

TEKST: Rina FOTO: Rina

YOU MAY LIKE