Chicago
66°
Mostly Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 86%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
FriSatSun
72/59°F
79/63°F
79/63°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

PODVIG VREDAN PAŽNJE: Jedna od najmlađih srpskih crkava u Americi na korak od ostvarenja velikog sna!

Sveštenik i parohijani crkve Svete Petke u Nešvilu, u američkoj državi Tenesi, udruženim snagama skupljaju novac ne bi li freskama ukrasili zidove svoga hrama. Mala srpska zajednica u ovom gradu svakim danom je sve veća, a crkva sagrađena 2012.godine svakim danom je sve punija.

Sveštenik Bojan Banović i predsednik crkvene Uprave Robert Boško Blagojević (inače rođeni brat bivšeg guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića) u ime parohije pozvali su ljude dobre volje da doniraju novac ne bi li svetinja dobila izgled kakav zaslužuje:

“Pomaže Bog draga braćo i sestre,

Počeli smo da prikupljamo donacije za freskopisanje našeg hrama, pa Vaše donacije možete da donirate preko linka: https://www.zeffy.com/en-US/donation-form/164c6c7d-99f9-4686-92cb-9e798337dd89 ili u našem svetom hramu. Želimo unapred da se zahvalimo svim ljudima dobre volje, kako našim parohijanima, tako i prijateljima naše parohije.

U MISIJI OSLIKAVANJA HRAMA: Paroh Bojan Banović i Robert Blagojević

Svačiji dar je veliki bez obzira koliki bio, najvažnije je da je od srca!, kaže se u obraćanju, uz poruku da se na telefon 330 951 4690 mogu obratiti svešteniku za detaljnije informacije.

Takođe je objavljen i prikaz kako će da izgedati freske u crkvi Svete Petke kada budu završene…

U SKLADU SA TRADICIJOM: Ovako bi trebale da izgledaju freske u crkvi Svete Petke u Nešvilu

Inače, istorija parohije Svete Petke u Nešvilu počinje maja 2003, kada srpski vernici i sveštenstvo počinju da se okupljaju u dve grčke pravoslavne crkve, Svete Trojice i Svetog Jovana Zlatoustog, zahvaljujući velikodušnosti i saosećanju pravoslavne braće.

To traje do 17. decembra 2012. godine kada je kupljena crkva na 1712 5th Avenue North, da bi prvo bogosluženje bilo na Badnje veče, 6. januara 2013. Od dana useljenja, parohijani su se duhovno, materijalno i fizički dali da srede i dograde crkvu i sale.

Parohijani Svete Petke u Nešvilu uz veliko požrtvovanje napravili su vremenom mesto gde mogu da se okupljaju na bogosluženju, da se druže i komuniciraju na srpskom jeziku i uživaju u tradicionalnoj hrani, običajima i muzici.

Pomozimo im da svoju crkvu oslikaju u skladu sa pravoslavnim običajima i ikonografijom.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Crkva Svete Petke

YOU MAY LIKE