Chicago
63°
Clear
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 7mph SE
Humidity: 78%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
70/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

OTAC MILOŠ VESIN: Veliki broj Srba nema kontakt sa Biblijom i pitanje je da li se uopšte ponaša u skladu s njim (VIDEO)

Miloš Vesin je sveštenik, psiholog, teolog, muzikolog, profesor Bogoslovije u Čikagu (Libertyvillu), jedan od najvećih mislilaca savremenog sveta i čovek čije reči i misli odzvanjaju među pravoslavnim (i ne samo pravoslavnim svetom), jer mudrosti koje izgovara ne poznaju granice, jezike i veroispovesti.

-Ukoliko se odlazak u crkvu svede na jedan običajni nivo, onda se postavlja pitanje: A gde je tu suština mog ličnog odnosa prema Bogu i odnosa prema bližnjem, koji se iskazuje iz tog odnosa sa Bogom…S tugom ovo govorim, ali bolna je činjenica da veliki broj pravoslavnih Srba nema redovan kontakt sa Svetim pismom. Da, svaka naša kuća ga ima, lepo je ukoričeno, ali pitanje je koliko često otvaramo stranice te knjige. I drugo pitanje je da li se uopšte ponašamo prema onome što tamo piše, kaže Vesin u nastavku intervjua koji je dao našem uredniku Antoniju Kovačeviću.

Otac Miloš završio je Karlovačku Bogosloviju i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Nakon toga odlazi u Lucern (Švajcarska), gde završava studije psihologije i studije muzike (odsek solo-pevanje i dirigovanje) te post-diplomske studije iz teologije.

Kasnije je usavršavao muziku i psihologiju u Lozani, Parizu i Kembridžu. Doktorirao je psihologiju u Londonu, a predavač je na mnogim crkvenim tribinama i univerzitetima širom Amerike, Kanade i Evrope.

Poslednjih godina, a na veliku radost mnogih, često gostuje po medijima, gde sa pravoslavnog i psihološkog gledišta govori o duhovnom životu savremenog čoveka i problemima koji ga muče.

Otac Miloš uskoro odlazi u penziju, za neka tri meseca oprostiće se od parohijana crkve Svetog arhangela Mihaila u Lansingu (predgrađu Čikaga), crkve koju je svojim rukama i molitvama digao od temelja, od preseljenja parohije iz Južnog Čikaga pa do današnjih dana, ukupno 33 godine. Parohije koja će ostati kao njegovo zaveštanje budućim generacijama.

Iskoristili smo tu priliku da razgovaramo sa njim o aktuelnim ali i onim vanvremenskim temama, o braku i razvodima, o strpljenju i praštanju, o ljubavi i emocijama, o veri i virusima, o depresiji i narcisoidnosti, o deci i roditeljima, o slobodama i zabranama, o životu srpske dijaspore u Americi i izazovima sa kojima se suočava…

Pogledajte šta je otac Miloš Vesin rekao u nastavku intervjua Antoniju Kovačeviću…

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža iz života srpske i balkanske dijaspore u Americi i širom sveta zapratite naš Youtube kanal Serbian News USA jednim klikom na OVAJ LINK!

AUTOR/VIDEO: Antonije Kovačević FOTO: Privatna arhiva

PROČITAJTE VIŠE:

DEČJE “MRTVO KOLO” NA KORDUNU: Najmonstruozniji ustaški zločin pamti se i posle 81 godine!

ŠKOLU SRPSKOG JEZIKA U DALMACIJI POHAĐA 36 MALIŠANA: Obožavaju ćirilicu i ponosni su što su Srbi! (FOTO)

VRATILA IM OSMEH NA LICE: Jovana upisala stomatologiju, pa se na ovaj način odužila mami i baki! (VIDEO)

YOU MAY LIKE