Connect with us

Srbija

PODVIG OSNOVCA SA ZLATIBORA: Otišao sa drugarima na ekskurziju, i, dok su oni šetali – on pobedio na takmičenju!

Published

on

Trećeg, završnog dana ekskurzije, dok je moje društvo obilazilo Maticu srpsku, otišao sam u OŠ “Svetozar Toza Marković”, gde je održan ispit. Sve moji vršnjaci, ali 300 kilometara od kuće, nikog nisam poznavao. Završio sam 30 minuta pre roka, predao test i pridružio se mojima u obilasku Novog Sada” – prepričava dečak

Nikola Mitrović, dečak sa Zlatibora, kao pobednik opštinskog takmičenja iz srpskog jezika plasirao se na okružno takmičenje u Užicu. Pogodilo se da su se poklopili termini osmačke ekskurzije OŠ “Dimitrije Tucović” iz Čajetine i regionalne smotre najboljih srbista. Ekskurzija u Novom Sadu, takmičenje u Užicu. Na koju stranu?

– Vagao sam šta i kako! Čuo sam da se u Novom Sadu, baš kad je trebalo da budemo tamo, održava i njihovo regionalno takmičenje. Sinula mi je ideja, mada teško ostvariva – priča Mitrović (14).

Čajetinska škola zvala je organizatore takmičenja i pitala da li je izvodljivo da se njihov đak nadmeće s novosadskim osmacima. Odgovor je bio “da”.

– Trećeg, završnog dana ekskurzije, dok je moje društvo obilazilo Maticu srpsku, otišao sam u OŠ “Svetozar Toza Marković”, gde je održan ispit. Sve moji vršnjaci, ali 300 kilometara od kuće, nikog nisam poznavao. Završio sam 30 minuta pre roka, predao test i pridružio se mojima u obilasku Novog Sada – prepričava dečak.

Prvo je prišao nastavnici srpskog Dušici Guskić.

– Kazao mi je da je dobro uradio, da očekuje svih 20 poena, da su pitanja bila laka. Rekla sam mu da se opusti i uživa u ekskurziji – prenosi nastavnica Dušica.

Vreme je bilo za povratak… Autobus… Za Zlatibor preko Beograda… A onda…

Nikolinoj razrednoj Sanji Jovanović zazvonio je telefon: “Čestitamo, vaš đak je pobedio, osvojio je maksimalan broj bodova, plasirao se na republičko”.

– Video sam da se nastavnici raduju, ali nisam znao čemu. Tad je vodič uzeo mikrofon u ruke i preneo vest. Svi, baš svi iz autobusa pošli su mi u zagrljaj – priča mali genije sa Zlatibora.

Izuzetno dete, vredno, ambiciozno, željno znanja, pričaju o Nikoli u njegovoj školi.

PROŠLE GODINE DRŽAVNI PRVAK

Na republičkom takmičenju u Tršiću, na koje se plasirao kao pobednik okružnog u Novom Sadu, Mitrović je osvojio treće mesto.

– Prošle godine sam bio državni pravak iz srpskog među osmacima. Ove godine bio sam peti na republičkom iz ruskog, a lane četvrti iz istorije. Vukovac sam, đak generacije – o svojim uspesima će Nikola Mitrović.

Izvor: Blic.rs Foto: Privatna arhiva

Advertisement