Connect with us

aktuelno

AUSTRALIJA TRAŽI POMOĆ OD SRPSKOG NAUČNIKA: Dr. Kovačević ima najbolji patent za pretvaranje sunčeve svetlosti u energiju!

Published

on

Klimatske promene, zagađenje, i naravno tema obnovljive energije, su u centru pažnje celog sveta. Australiji nedavno nije bilo omogućeno mesto na konferenciji za klimatske promene Ujedinjenih Nacija, jer je zemlja koja i dalje podržava industriju sagorevanja uglja kao najveći izvor energije.

Suočena sa takvom situacijom, Australija je odlučila da se obrati Dr. Stanku Kovačeviću, inženjeru u firmi “Solar Energy Focus” iz Pančeva, koja je vlasnik najefikasnijeg svetskog patenta za pretvaranje sunčane svetlosti u energiju.

Firma “Solar Energy Focus”, koja sarađuje sa Institutom “Mihajlo Pupin” u Beogradu, u potrazi je za partnerima koji će podržati njihov patent, i integrisati ovu tehnologiju u svoje energetske sisteme.

SUNČEVA TOPLANA: “Koncentrator” u selu badnjevac kod Batočine

Naš koncentrator solarne energije je 3,5 puta efikasniji od uobičajenog solarnog panela i 1,6 puta efikasniji od paraboličnog korita. To znači da je koncentrator solarne energije trenutno najbolji način iskorištavanja energije od sunca

Dr. Stanko Kovačević

Interesi su se poklopili, tako da je Dr. Kovačević prošle sedmice na sastanku Australijsko-Srpske Privredne Komore govorio o ovoj tehnologiji, i o mogućoj saradnji sa Australijskim sektorom za obnovljivu energiju.

“Naš koncentrator solarne energije je 3,5 puta efikasniji od uobičajenog solarnog panela i 1,6 puta efikasniji od paraboličnog korita. To znači da je koncentrator solarne energije trenutno najbolji način iskorištavanja energije od sunca”, kaže Dr Kovačević

Dr Kovačević kaže da bi tehnološke inovacije u oblasti obnovljivih izvora energije trebale biti prioritet svake zemlje. Kaže da će patenti poput njegove vlastite volje bez sumnje pomoći smanjiti učinke globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

“Obnovljiva energija je nešto o čemu trenutno govori svet”, kaže dr. Kovačević, “a tehnologije, poput koncentratora, znače da energiju sa sunca možemo iskoristiti za napajanje naših života bez nuspojava koje trenutno nalazimo. Prelazak na obnovljivu energiju značiće kraj klimatske katastrofe širom svijeta, uključujući globalno zagrevanje kao posledicu emisije gasova sa efektom staklene bašte. “

Koncentrator solarne energije trenutno se nalazi samo u Institutu “Mihajlo Pupin” u Srbiji. Međutim, dr. Kovačević insistira na tome da je uvek otvoren za posetioce i investitore. On kaže da, iako je srpska vlada prihvatila i pohvalila njegovu tehnologiju, nemaju dovoljno jaku ekonomiju da bi mogla obnoviti tehnologiju u upotrebu.

“Australija ne samo da ima idealnu klimu za izgradnju polja solarne energije ili solarne elektrane, ona takođe ima i ekonomiju koja to može podržati. Čitav svet shvata da trebamo hitne akcije. Jedini način da se osigura budućnost ove planete je razmotriti obnovljive izvore energije.”

“Srpska privreda jednostavno nije dovoljno jaka za finansiranje projekta iz obnovljivih izvora energije,” kaže dr Kovačević. „Trenutno razgovaramo sa vladinim odelenjima i istražujemo načine kako ovu tehnologiju implementirati u već postojeću infrastrukturu. To znači da radimo na tome da postojeća industrija drastično smanjui količinu, na primer, uglja koji se sagoreva. Srbija to ne može sama učiniti. Zato tražimo zemlje koje bi u tome mogle biti naši partneri. “

Dr Kovačević smatra da bi Australija bila idealan kandidat. Nedavno je posetio Sydney kako bi održao prezentaciju potencijalnim investitorima.

“Australija ne samo da ima idealnu klimu za izgradnju polja solarne energije ili solarne elektrane,” kaže dr. Kovačević, “ona takođe ima i ekonomiju koja to može podržati. Čitav svet shvata da trebamo hitne akcije. Jedini način da se osigura budućnost ove planete je razmotriti obnovljive izvore energije.”

Izvor: sbs.com.au Foto: NOVA/Privredna komora Srbije

Advertisement