Chicago, IL
39°
Clear
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 10mph NW
Humidity: 72%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
39°F
41°F
43°F
45°F
45°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 36°F
61°F / 50°F
64°F / 28°F
37°F / 27°F

Published 4 years ago

By admin

PRELETOVA NAUČNA FANTASTIKA: Horizont

Zbog Vašeg velikog interesovanja, nastavljamo sa delima legendarnog Dušana Prelevića. U novom ciklusu, iz knjige “Ko želi da živi večno” prenećemo nekoliko naučnofantastičnih priča koje je Prele jednom davno objavio u Politikinom zabavniku. Uživajte!

U daljini, iza Horizonta, ležao je grad Zeus, centar energije, mesto koje je obilovalo snagom i pokretačkim potencijalom.

Ovde, sa ove strane Horizonta, živeli su prognanici koji se svojevremeno nisu povinovali Rečenicama kojima je Savet regulisao život naseobine Zeus. Granicu je činila stara Olovna tvrđava na rubu Horizonta. Visoke zidine, nalik pokvarenim kutnjacima, bile su zalivene olovom davno, pre Velikog vatrenog pranja.

Niko nije tačno znao zbog čega je Tvrđava morala da umre.

Prognanicima je bilo zabranjeno kretanje iza granice Horizonta. Najdalja tačka njima dopuštena bila je Olovna tvrđava koja im je značila koliko i svetilište. Tu su se povremeno okupljali razmenjujući plen koji su otimali od trgovaca drugih naselja, prkoseći Traffic Guardsima, često surovo, gotovo osvetnički kasapeći retke zarobljenike.

Savet Zeusa nije se mešao u njihove pljačke. Nije ih se ticalo ništa što se dešavalo iza granica Horizonta. Stariji prognanici, oni koji su preživeli mnoge bitke i peščane oluje, govorili su da se građani naseobina, pa i Zeusa, boje Olovne tvrđave. Ono što ona predstavlja ili sećanja na godine pre Velikog vatrenog pranja.

Ostalo je zapisano u olovnim zidinama metalnim oštricama da se tvrđava nekada zvala Černobil, na jeziku koji je Zemlja zaboravila. Tako je Tvrđava postala obelisk razdvajanja među sledbenicima Rečenica i prognanicima.

Ovi drugi, poštovali su je nevinim neznanjem. Prvi su je zaturili u kutiju zaborava. Zauvek. Savet Zeusa doneo je odluku da izgradi Plameni zid na mestima gde su prognanici mogli dopreti do grada. Ta odluka je uslovljena trećom generacijom prognanika koji se nisu libili poput njihovih predaka da ponekad zađu iza Horizonta i pljačkaju. Zid je trebalo da ima i Veliku kapiju. Kroz nju bi se liferovali budući prognanici u jednom pravcu. Gradnja Zida trajala je do godine 1370. računajući Vatreno pranje Zemlje i prognanicima je ostalo sve manje mogućnosti za pljačku.

Na istoku su živeli Huroni, daleko iza velike pustinje. Na severu se nije moglo preživeti u uslovima ledenih godina. Zime nisu bile poput onih u davnim vremenima, ali prognanici nisu imali volje za velikim putem do naseobina na severu koje su bile siromašne. Ratovalo se isključivo iz koristi.

Južno od Olovne tvrđave prostirao se Ognjeni okean, jedini izvor života prognanih nalazio se na zapadu. Iza Horizonta. Električni zid onemogućio je svaki upad ka Zeusu, dok su dve Velike kapije čuvane elektronskim topovima. Umesto Traffic Guards, Kapije su čuvali Ratnici. Za razliku od Guardsa nisu putovali sa konvojima. Njihov zadatak bio je odbrana Zida. I Zeusa, naravno.

Ratnici su bili ćutljivi oklopnici opremljeni velikim topovima i signalima koji su registrovali približavanje prognanika. Nikada među sobom nisu komunicirali znacima niti zvučnim signalima. Oni koji su preživeli susret sa njima, govorili su da nisu ljudskog soja. Pričali su stariji prognani ratnici, da su članovi Saveta Zeusa pronašli stare diskove i u njima tajnu o rađanju metalnih ratnika bez duše. Među sobom su razgovarali pomoću signala. Bešumno.

Izgradnjom velikog Zida, Olovna tvrđava je definitivno pripala prostoru koji su naseljavali prognanici. Postala je konačno njihovo svetilište i borbeni zaklon. Metalni ratnici koje su nazvali Androidima, nisu pridavali značaj tome što su prognanici prišli bliže Električnom zidu. To kao da se njih nije ticalo. Jedino i samo pri pokušajima prolaska kroz Kapiju ili kvarovima na Zidu, imali su šifrovane naredbe o dejstvu.

Prognanicima je valjalo smisliti način upada na teritoriju koju su morali pljačkati ukoliko im je bilo do opstanka. Sve češće su desperadosi trpeli velike gubitke u ljudstvu. Skoro je izgledalo nemoguće probiti Električni zid Horizonta. O prolazu kroz Kapije nije bilo ni govora. Stari prognanik koga su po inerciji svi saborci poštovali i čijoj se reči pridavala važnost, jednoruki Skol, primetio je da Ratnici u samoj blizini Tvrđave, ponekad deluju nezainteresovano, da su im reakcije na pokušaje upada često nepredvidive.

U blizini Tvrđave, dežurni Androidi delovali su zbrkano u vreme velikih kiselih kiša. Tada bi prognanici uspevali da probiju zaštitu i domognu se velikih transporta. Zahvaljujući svojoj hrabrosti ali i nepredvidljivim reakcijama Androida koji su čuvali Kapiju u blizini Olovne tvrđave, zajednica je preživljavala uz pomoć mršavog plena pljačkaških pohoda.

Skol je verovao da to ima nekakve veze sa delovanjem mističnih moći Tvrđave. Prilikom poslednjeg pohoda, Androidi su otvorili žestoku vatru iz svojih topova. Na čuđenje prognanika koji su krenuli ka Horizontu, nisu imali nikakvih gubitaka!? Čak je nekoliko Androida stradalo u vatri koju su otvorili među sobom! Delovali su van kontrole, energiju su usmeravali u pogrešnom smeru i pohod se završio uspešno po prognanike. Mogli su da odahnu sa zalihama koje su opljačkali tokom poslednjeg prepada.

Ali, kisele kiše su uticale na nove, mlađe prognanike i njihovu decu! Iznenadna muka, povraćanje i veliki krvavi pečati po telu nejakih, usporavali su njihovo delovanje uzalud tražeći leka pojavi. Preminule su zatrpavali kamenim gromadama u podnožju Olovne tvrđave. Skol nije imao objašnjenje za progone tokom kiše. O tome se u njegovo vreme ćutalo.

Kamene humke pokraj Tvrđave kazivale su da je tu zauvek ostavljeno mnogo bivših prognanika. Smrt je za njih bila svakidašnja i sasvim jednostavna životna epizoda. Te noći počeo je veliki kiseli potop. Skol je predložio da se organizuje napad na veliki prehrambeni transport koji je dolazio iz naselja Horora.

Skol je imao svoje prijatelje u Zeusu koji su mu često ustupali informacije o zalihama, opremi transporta i snazi oružane pratnje. Trebalo je nabaviti i lekovitih masti, koje su se pokazale delotvornim kod obolelih. Skol je retko polazio sa izabranima u pohod, ali te večeri namazao je svoj samostrel, napunio baterije trotočkaša i pripremio veliki plašt koji je štitio od kišnih i peščanih oluja. Skol je bio vešt pljačkaš uprkos nedostatku desne ruke.

Napravili su plan napada Kapije blizu Tvrđave: Skol će poslužiti sa još nekoliko mlađih kao mamac. Zatim će druga grupa iz blizine pokušati da zapali komande na vrhu velikih vrata. Treća grupa vodiće bitku sa androidnim Ratnicima, tešku, iz svih svojih slabih baterija. Ako sve krene po dobru, izjutra će presresti kolonu Hororaca i ugrabiti plen.

Traffic Guards im nisu predstavljali veliki problem. Slabo plaćeni, uplašeni za sopstveni status posle pojave Ratnika, gardisti su se često povlačili posle jačeg napada.

Iz Olovne tvrđave pulsirala je čudna tiha sila koja je raznela u prah veliku električnu moć Androida i njihovih otaca iz Saveta Zeusa. U Zeusu su primili poruku sa komandnog mesta Zida da je odbrana pala. Ovoga puta sistem je totalno bio van funkcije. Prvi proračuni ukazivali su na nepoznato zračenje sile X kojoj se sistem nije mogao odupreti.

Čim se noć nadvila nad Tvrđavu, pod okriljem kiše, Skol je poveo družinu. Približili su se Kapiji iz tri pravca. Osetilo se čudno zujanje sa vrha monstruozne tvorevine, sevali su gromovi i sekle tminu plavičaste munje, ali je Skol pokazao svojima da se približe do samih zidina Kapije. Nije bilo straha među izgubljenima koji su se borili za goli opstanak. Jedan Ratnik je iznenada zasvetleo na vrhu šlema, počeo da se okreće oko svoje ose i naprasno skliznuo preko zidina na tlo. Metalni udovi su mu se pomerali još nekoliko trenutaka nekontrolisano, zatim se smirio hladnom tišinom. Drugi, sa još dvojicom naoružanih teškim električnim automatima, počeo je da otvara paljbu na grupu Androida udaljenih par desetina metara.

Ovi uzvratiše paljbu. Sve je bilo propraćeno bleskom oko njihovih kaciga i šištanjem nalik kratkom spoju njihovih elektrovena. Veća grupa Androida usmerila je vatru dalekometnih topova u pravcu Olovne tvrđave. Istovremeno je velika komandna tabla na vrhu vrata blesnula nestavši u plamenu. Kapija je bila otvorena!

Skol pošalje kurira do grupa 1 i 2, sa vešću da više nije potrebno napadati. Prolaz je bio slobodan. Na vrhovima zidina Androidi su i dalje vodili međusobnu bitku, padali po nekontrolisanim komandama sa ivica, šištali, gubivši svoju silu u plamenim udarcima munja. Prognanici projuriše Kapijom. Uzeli su roto motore Androida koji su bili s druge strane Zida i odjezdili u noć. Trebalo je stići do jutra na mesto busije za nesretne Hororce.

Iz Olovne tvrđave pulsirala je čudna tiha sila koja je raznela u prah veliku električnu moć Androida i njihovih otaca iz Saveta Zeusa. U Zeusu su primili poruku sa komandnog mesta Zida da je odbrana pala. Ovoga puta sistem je totalno bio van funkcije. Prvi proračuni ukazivali su na nepoznato zračenje sile X kojoj se sistem nije mogao odupreti.

U unutrašnjosti teritorije koja je pripadala Zeusu, dalje no što su ikada stigli od kada pamte prognanici, Skol je predvodio svoju grupu u susret konvoju grada Horora. Skol je bio zadovoljan, ali i zbunjen lakoćom kojom su osvojili Kapiju bez gubitaka. Njegovo iskustvo tu pobedu nije pripisivalo samo velikoj hrabrosti svojih pljačkaša. Niti mističnoj ulozi Olovne tvrđave. Osećao je da se nešto veliko pokrenulo te noći. Neka nepoznata sila koja će u budućnosti promeniti odnos snaga. Prognanici su isuviše dugo bili izloženi sili, ona im je postala saveznik. Oni koji se budu suočili sa njom, snosiće pogubne posledice. Skol je to osećao jasno, poput njegovih ožiljaka po telu koje je zaradio prvih godina prognanstva u podnožju Olovne tvrđave koju su nekada nazivali Černobil.

Ali to je već neka druga priča…

NAPISAO: Dušan Prelević Prele

Ovo je samo jedna od mnogo priča u knjizi “Ko želi da živi večno”, koju možete kupiti samo online putem sajta www.dusanprelevic.rs

A ovde možete pročitati neke od već objavljenih priča na našem portalu:

PRELETOVA NAUČNA FANTASTIKA: Morski dečak

DUŠAN PRELEVIĆ PRELE, IZABRANE PRIČE: Slovo o kocki!

DUŠAN PRELEVIĆ PRELE, IZABRANE PRIČE: Među njenim nogama i u Božjim rukama

DUŠAN PRELEVIĆ PRELE, IZABRANE PRIČE: Džambolaja

DUŠAN PRELEVIĆ PRELE, IZABRANE PRIČE: Sve je to boza!

YOU MAY LIKE