Chicago
72°
Fair
5:19 am8:16 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 39%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 7
TueWedThu
81/63°F
82/66°F
81/63°F

Published 2 years ago

By admin

SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO 11 ŽENA: Guverner Njujorka Endrju Kuomo podneo ostavku!

Guverner Njujorka Endrju Kuomo podneo je ostavku posle optužbi za seksualno zlostavljanje i istrage kojom je ustanovljeno da je seksualno uznemiravao 11 žena. Ostavka stupa na snagu za 14 dana. Prošle godine, Kuomo je uživao veliku popularnost na nacionalnom nivou zbog detaljnih brifinga i liderstva koje je ispoljio u najmračnijim danima Kovida-19, ali je mesecima bio pod pritiskom da podnese ostavku, što je od njega zahtevao i sam predsednik Džo Bajden.

U obraćanju građanima preko televizije, 63-godišnji demokrata je odlučno demantovao da je namerno povredio ili se sa nepoštovanjem ponašao prema bilo kojoj ženi, ali je rekao da bi njegova bitka i odgovor na, kako je rekao, “politički motivisani” napad, državu izložilo dugim i velikim previranjima i da “ne želi da bude uzrok toga.” Neke od otpužbi je nazvao izmišljenim i istakao da nikoga nije dodirivao na nedoličan način, ali je priznao da su se neke od njegovih saradnica osećale neprijatno zbog komentara za koje je on mislio da su duhoviti, i izvinio se zbog određenih postupaka.

Kuomo je neke od situacija za koje je optužen opisao kao nesporazume koji su rezultat “generacijskih i kulturoloških razlika”, ističući da je odgojen u srdačnoj italijansko-američkoj porodici u kojoj su dodiri i grljenje bili uobičajeno ponašanje.

Kuomova zamenica Kejti Hočul postaće prva žena na čelu Njujorka u 233 godina istorije te države. Ona preuzima dužnost za 14 dana, i biće guvernerka do kraja Kuomovog sadašnjeg mandata koji ističe u decembru 2022.

Endrju Koumo, demokrata koji je od 2011. služio kao guverner četvrte najnaseljenije američke države, saopštio je da podnosi ostavku nakon što je državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms 3. avgusta objavila rezultate petomesečne nezavisne istrage, u kojoj je zaključeno da je svojim ponašanjem guverner prekršio savezne i državne zakone.

Istraga, čiji su rezultati objavljeni u detaljnom izveštaju na 168 stranica, ustanovila je da je Kuomo protiv njihove volje dodirivao, ljubio ili iznosio lascivne komentare ženama, među kojima su sadašnje i bivše vladine radnice, iznosio insinuacije o njihovom seksualnom životu, stvorio radnu atmosferu “punu straha i zastrašivanja” i preduzeo korake da se “osveti” najmanje jednoj ženi koja ga je optužila za seksualne prestupe. Guverner je poricao da je uradio bilo šta pogrešno.

Kuomova ostavka je drugi put u 13 godina da je jedan guverner Njujorka podneo ostavku zbog skandala, nakon što je Eliot Spicer podneo ostavku 2008. zbog korišćenja usluga prostituki. Kuomo je takođe poslednji u nizu moćnih muškaraca kojima je karijera uništena posle uspona društvenog pokreta #MeToo protiv seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja – koji je uzdrmao politiku, Holivud, poslovni svet i radna mesta.

Podnošenjem ostavke, Kuomom je izbegao da bude smenjen s položaja jer je istraga u opozivu koju je vodila državna skupština samo počinjala da se intenzivira.

63-godišnji Kuomo je tri puta izabran za guvernera, kao i njegov pokojni otac, Mario Kuomo. Ranije je bio sekretar za urganizam od 1997. do 2001, za vreme administracije bivšeg predsednika Bila Klintona.

Kao i njegov otac, Endrju Kuomo nikada se nije kandidovao za predsednik uprkos spekulaijama da možda ima takve ambicije. Istakao se u nacionalnoj politici prošle godine na početku pandemije Kovida-19, kada je održavao svakodnevne konferencije za medije nakon što je njegova država postala epicentar krize javnog zdravstva u SAD.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:​

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / CBS Sunday Morning

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!