Chicago, IL
63°
Clear
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 2mph ENE
Humidity: 69%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
61°F
61°F
55°F
55°F
57°F
SatSunMonTueWed
81°F / 64°F
70°F / 59°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 55°F

Published 3 years ago

By admin

ODBRANILI SELA OD VATRENE STIHIJE: Srpski i slovački vatrogasci zajedno u borbi protiv požara u Grčkoj! (VIDEO)

Trideset sedam vatrogasaca iz Srbije učestvovalo je u uspešnoj odbrani sela Paraklesi i Avgarija na Eviji od požara tokom noći, prenosi N1.

U noći između utorka i srede kod Avgarije u centralnom planinskom delu Evije dogodila se prava drama, ali je oko 100 vatrogasaca iz Slovačke i 37 iz Srbije uspelo da zadrži požar.

Slovački vatrogasci objasnili su grčkim kolegama kako da obore deo stabala i naprave “požarni put” kako bi odvojili deo koji je morao biti prepušten vatri.

Tokom noći vetar je nosio šišarke bora na zaštićeni deo i javio se plamen, ali vatrogasci koji nisu spavali uspeli su da ugase požar.

Kako se smog podigao, postalo je moguće da lete helikopteri, uključujući helikopter MUP-a Srbije, čija je posada pomogla da se vatra zaustavi na ovom području.

Od jutros grčki vatrogasci sa teškom mehanizacijom pokušavaju da prošire požarne puteve.

Razmere katastrofe su užasne, a na mestima gde nije bilo pristupa za mehanizaciju, desetine hektara šume je izgorelo jer nije bilo mogućnosti da se brani.

Međutim, vatrogasci se pribojavaju da je požar ugašen samo privremeno, jer očekuju da će temperatura danas biti od 40 do 45 stepeni celzijusa i da se ponovo može javiti otvoreni plamen.

I dalje je napeto na poluostrvu Peloponez, gde se širi požar koji bi mogao da zahvati hiljade hektara šume i bude još veći od požara na Eviji.

Problem za vatrogasne i spasilačke službe u Grčkoj je to što je zemlja razuđena – sa brojnim ostrvima – a najrasprostranjenije šume su borove, gde se najbrže širi požar, i tako je i na Peloponezu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / AFP News Agency

YOU MAY LIKE