Chicago
61°
Cloudy
5:15 am8:23 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 10mph N
Humidity: 72%
Pressure: 29.89"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
70/55°F
73/61°F
81/61°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

POČEO SKUP SRBIJA NADE: Dačić se obratio okupljenim građanima, najavio borbu protiv nasilja!

Skup pod nazivom Srbija nade, održava se danas u Beogradu. Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je sve građane da dođu u Beograd, i da pruže podršku slobodarskoj politici jedinstva i samostalnosti.

Skup počeo državnom himnom, prva se obraća Mina Mijailović

Na početku skupa intonirana je himna Bože pravde koju je izvela Ljubica Vraneš.

Prva će se obratiti Mina Mijailović, majka ratnica, borac za decu.

-Dragi ljudi, poštovani predsedniče, ovde sam da bih sa vama podelila svoje lično iskustvo. Srećni su roditelji koji ne znaju kako izgleda briga o bolesnom detetu. Ne mislim na prehladu, nego na teške bolesti. Sa jednom takvom dijagnozom mog deteta sam se ja susrela. Retka bolest je za većinu statistika, za naš je to svakodnevica i život – kazala je ona.

Mijailovićeva je istakla da na kraju svakog teškog dana mora imati nadu, da nastavi bolje i hrabrije.

-Da nikada ne ustukneš pred preprekama kakve god bile. Kako se oseća kada dete dobije neku retku dijagnozu, i mora da ga leči u inostranstvu? Reći ću vam samo da je svaka majka ratnica. Priznajem, nisam očekivala pomoć države, mogli smo samo da sanjamo pre 10 godina lečenje u inostranstvu. Zavedena pričama, počela sam sama da skupljam novac, ali sam ubrzo pronašla pravi put – kazala je ona.

Mina Mijailović rekla je ona da su institucije pomogle da ostvari prava za svoje dete.

-Svaki naš uloženi trud, prvenstveno nas kao roditelja, vodi nas ka uspehu. Ako želimo da idemo napred, moramo da verujemo u sebe, našu decu i našu Srbiju. Da budemo ujedinjeni za njihovu budućnost. Ponosna sam što danas šaljemo sliku zajedništva, sloge i podrške. Naša deca su naš motiv da porušimo sve statitstike i pobedimo svaki životni izazov. Nismo sami, Srbija je uz nas.

Obraćanje Lazara Ristovskog

Sledeći se obratio glumac Lazar Ristovski, koji je rekao da nije Srbija samo Beograd.

-Jedino rešenje je katarza, za ove sukobe. Jedna katarza je zagrljaj, da ujedinjeni i srećni idemo napred. Druga katarza je da padne krv na ulicama, i gde gori Skupština. Posle te katarze Srbija se vraća sto godina unazad. Zato budimo pametni – kazao je čuveni glumac.

On je dodao da drugačije mišljenje ne znači sukob, nego dijalog.

-Zato sada, kada smo jači, prvi pružimo ruku pomirenja. Čujem da se sutra neće blokirati Gazela. Zar to nije dobra vest. Eto, ruka pomirenja sa druge strane je pružena. Ukidaju se rijalitiji. I to je pomak, to su dobri vesnici za Srbiju. Budimo pametni, nemojte da prolivamo bratsku krv, dovoljno smo krvarili – kazao je Ristovski.

Glumac je kazao da svojim kolegama glumcima toleriše drugačije mišljenje, a da oni njemu ne.

-Ali to je njihov problem, praštam svima. Glumci danas zarađuju više nego ikada, i žive bolje nego ikada. Onima koji drugačije misle niko ne može da oduzme pravo na neslaganje, ali zna se kako se to radi. Sigurno ne mržnjom, uvredama i psovkama. Ja nemam kada, niti želim ikoga da mrzim. Volim i one koji me kritikuju, i praštam im. Znam da iza mene stoji moje glumačko delo – ističe on.

Ristovski kaže da je obišao ceo svet sa svojim filmovima, ali da nikada nije bio ničiji osim – vaš.

-Vaš koji ste danas ovde, i koji ćete sutra biti tu. Ja sam narodni glumac. Uvek sam govorio ono što mislim, i tako govorim i danas. Ja sam graditelj, a ne rušitelj. Ja sam uz pomoć države napravio dom kulture u mom Ravnom selu. Mesto gde će mladi učiti ljubav i toleranciju. To bi mogla biti velika akcija države. Da vrati u funkciju domove kulture – dodaje glumac.

On je na kraju podržao predsednika da stvori bolju Srbiju.

-On to radi iz dana u dan, pa i pruženom rukom prijateljstva. Neka živi duh tolerancije u Srbiji. Živela takva Srbija – istakao je glumac.

Obraćanje Ivice Dačića

Dačić je pozdravio sve prisutne, i rekao je da pre 30 godina nije mogao da pretpostavi da će govoriti na skupu posvećenom borbi protiv nasilja.

-Nema tog čoveka kog nije pogodila tragedija. Ubistvo dece, u Mladenovcu, nasilje nad ženama. Nije prošlo ni 40 dana, minut ćutanja je malo da tragedija stane. Zato je veoma važno da pokažemo saosećanje prema žrtvama, i da saučestvujemo u bolu. I da podržimo ono što je Vučić rekao – Da se više nikada ne ponovi nasilje u Srbiji – kazao je Dačić.

Predsednik SPS kaže da mi uvek pokažemo najbolje osobine kada je teško.

-500 godina smo bili pod Turcima. Strašno smo stradali u Prvom i Drugom svetskom ratu. Devedesetih smo imali građanski rat, otimanje Kosova i Metohije, bombardovanje. Ubijanje male Milice bombama, pad jednog sistema, i postavljanje drugog marionetskog – dodaje on.

Dačić ističe da smo najbolji narod kada je teško, i koliko god da nam je teško, i koliko god da nas budu rušili, svi su na nama lomili zube.

-Nemamo nameru da nestanemo, nego da opstanemo. I da ostanemo pod jednom šljivom, i taj jedan Srbin će se boriti sa neprijateljima. Danas ste čuli da Kurti silom hoće da zauzme srpske opštine – rekao je Dačić, što je prekinuto negodovanjem.

Kosovo i Metohija je naša zemlja, čija je svaka stopa krvlju zalivena.

-Srpskom tugom opevana, svaki metar ima svog junaka pod zemljom, kome se više na grob ne sme doći. Ali treba da znaju, da su prokleti svi oni, koji svoju kuću grade na tuđim grobovima. Želim svima da kažem sa ovog skupa, neprijateljima i preko i u zemlji – Ne damo Kosovo i Metohiju, ne damo Srbiju. Ne damo našu decu, nasilje nad ženama, ne damo našu omladinu da je truju, da nam narod ubijaju. Nećemo dati Srbiju ni Srbe – ističe predsednik SPS.

Dačić podseća na reči Lazanskog, koji je govorio da su mu Talibani rekli da su Srbi bogati zato što su prodali svog predsednika Hagu.

-Ne dam našeg predsednika, kog su svi izabrali. Ne dam Aleksandra Vučića. A i tog predsednika kog su prodali, sve je rekao šta će se desiti. On je takođe rekao da je Srbiji dobro kada su na vlasti patriotske snage. Zato vas molim da se ujedinimo. Pogledajte lepu trobojku i grb. Samo sloga Srbina spasava, samo mir može da donese prosperitet – kazao je on.

Obraćanje Milorada Dodika: Za snažnu, jaku i stabilnu Srbiju

Predsednik Republike Srpke Milorad Dodik je rekao da Srbija i Srbi danas tuguju zbog stradanja dece.

-Neki su pomislili da je Srbija slaba. Ali Srbija nije slaba, i večerašnje okupljanje govori da nismo slabi. Naša tuga je način da budemo još jači. I oni koji su okupili bulumentu koja je usmerena protiv države neće proći. Džabe Britancima i drugima što okupljaju satrape. Došao sam ovde da u ime RS podržim snažnu, jaku i stabilnu Srbiju. Srbiju koju vodi Aleksandar Vučić – kazao je on.

Dodik je kazao da Srbija treba i mora da bude poštovana, i da je Republika Srpska zagledana u Srbiju.

-Mi smo jedan narod, Srbi, i da pokažemo svima da nema Bosanaca i Srbijanaca, već samo Srba. Mi želimo da živimo u miru, ali nećemo dozvoliti da nas ponovo uvuku u sukobe. Danas smo više nego ikada sa braćom i sestrom na Kosovu. Davno smo naučili da slobode nema bez države, i tamo gde Srbi nemaju državu, nemaju ni slobodu – istakao je predsednik RS.

Dodik je rekao da smo posvećeni Srbiji koju vodi Aleksandar Vučić.

-Neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska, neka živi Rusija – uzviknuo je on.

Obraćanje Janka Tipsarević: Idemo napred i postajemo bolji svi zajedno

Proslavljeni teniser je rekao da je imao privilegiju da proputuje ceo svet, i da mu je sport pružio mnogo, ali i oduzeo dosta.

-Ne mislim na sate treniranja, već na vreme van kuće i domovine. Roditelji moje majke su sa juga Srbije, iz Crne Trave. Otac mi je iz Brusa, a ja sam rođen u Beogradu, kao i moj sin. Mi smo Srbija u malom. Mogli smo da biramo, ali smo izabrali Srbiju, zemlju gde ćemo podizati našu decu – kazao je teniser.

Tipsarević kaže da nije osećao nostalgiju, i da sebe ne smatra većim Srbinom od bilo koga prisutnog.

-Racionalni razlozi su presudili. Videli smo kako se Srbija menja i napreduje. To nije slučajno. Sport je i dalje važan deo mog života, i ostao sam i dalje u tenisu. Svakodnevno se čujem sa velikim brojem ljudi iz Srbije i inostranstva. Vidim da se njihova percepcija menja iz godine u godinu, jer idemo napred i postajemo bolji svi zajedno – kaže Tipsarević.

On kaže da Srbija ide napred zbog predsednika Aleksandra Vučića.

PROČITAJTE VIŠE:

AMERIČKI SENATORI U POSETI SRBIJI: Priština mora da ispuni obećanja i formira Zajednicu srpskih opština!

“OJ, KOSOVO KOSOVO”: Građani Zubinog Potoka zapevali ispred zgrade opštine! (VIDEO)

NAPETO I U LEPOSAVIĆU: Građani postavili barikade od šljunka, kosovska policija opkolila zgradu opštine! (FOTO, VIDEO)

Izvor: Novosti
Foto: Z. Jovanović/Novosti

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!