Chicago, IL
63°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 15mph SW
Humidity: 56%
Pressure: 29.68"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
63°F
64°F
66°F
68°F
70°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
64°F / 59°F
68°F / 50°F
57°F / 46°F
57°F / 41°F

Published 11 months ago

By Serbian Times

“OVOM DRŽAVOM VLADA NAROD!”: Vučić progovorio o problemima na Kosovu, pa najavio ostavku na mestu predsednika stranke!

Predsednik Aleksandar Vučić je pozdravljen gromoglasnim ovacijama svih prisutnih, i povicima “Aco Srbine”.

-Beskrajno vam hvala što ste u ovolikom broju došli ispred Skupštine, i što vas kiša nije oterala. Sada ću da vas zamolim dragi prijatelji da svi spustite zastave i transparente. Pre bilo kakve reči, a spremao sam se za večeras, danas kao i svih prethodnih dana, mora da bude ćutanje. Za svu decu stradali u školi Vladislav Ribnikar, za čuvara Dragana, za decu iz Dubone i Malog Orašja. Za svaki život koji je na silu oduzet. Zato vas molim da minutom ćutanja odamo poštu svim stradalima.

U potpunoj tišini građani su odali poštu nastradalima.

-Neka im je večna slava, Bog da im dušu prosti. Danas moramo i da razgovaramo u tišini, i da pokušamo da čujemo i pitanja i odgovore. Svaku muku, nedoumicu, strah, sumnju. Dužni smo to deci koju smo izgubili, i svakom detetu koje treba da poraste. Od nas ovde zavisi gde i kako će rasti. Zato je najvažnije pitanje koje se čulo ono koje je postavila majka jedne ubijene devojčice: “Čemu smo učili svoju decu, i čime ćemo ih učiti”. Hoćemo ih učiti podelama, ili zajedništvu. Hoće li sutra govoriti da su jedni elita, a drugi sendvičari? Da li će naša deca sutra znati da kažu dobar dan, hvala, molim. Ili će misliti da nema šta da se priča. Hoće li na ulici da se vrebaju, ili će umeti da se osmehnu i normalno jave. To su pitanja za nas o kojima retko govorimo – kazao je on.

Vučić je istakao da ima nekoliko vesti, i da su danas, kao da su namerno čekali, da ljudi sa severa KiM dođu u Beograd, napadnute opštinske zgrade.

-I na sve to ćutali su predstavnici Kvinte, a sada to osuđuju, kada su Albanci završili. Nismo imali težu krizu. Čim se završi ovaj skup, imaćemo sednicu saveta za nacionalnu bezbednost, a plašim se mnogo toga lošeg – rekao je predsednik.

On se zahvalio svima koji i dalje stoje na kiši samo zato što toliko vole svoju Srbiju.

-Ja imam samo da vam kažem, kada smo ujedinjeni i zajedno, niko nam ne može ništa. Govorili su moji prijatelji večeras, ali ono što je najvažnije, je da samo snažna i jedinstvena Srbija može da izađe na kraj sa bezbroj problema. Imamo rat u Ukrajini, pritiske na naš narod na KiM, mnogo muka u Republici Srpskoj, i kada sve to imate u vidu, jasno je koliko je jedinstvo potrebno – kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da su posle tragedija donete najteže mere.

-Na današnji dan je prikupljeno 50.000 cevi i eksplozivnih sredstava. Zamislite koliko je života sačuvano. Uveli smo policajce u škole, ali još mnogo toga ćemo morati da preduzmemo. I to je naš posao – kazao je on.

Vučić ističe da su neki tragediju pokušali da zloupotrebe.

-Ne obični ljudi. Svi smo bili u šoku, svi smo hteli da doprinesemo i nešto da uradimo čime bismo pomogli u budućnosti. I zato svi oni koji su šetali prethodnih nedelja, najvećim delom su dobri i pristojni ljudi. One koje ne mogu da cenim su političari koji će ući u anale beščašća, koji su iskoristili tragediju. Oni ne zaslužuju ni vaše zvižduke, već samo prezir. A narod zaslužuje poštovanje – kazao je Vučić.

On kaže da je jasno gde je snaga i u kome je snaga, kada vidi sve ljude ispred sebe.

-Ali ja pozivam i te političare na razgovor i dijalog. Moja vrata su od sutra otvorena za svakoga od njih. Da rešavamo probleme u institucijama. Nisu auto-putevi mesto gde se problemi rešavaju. Mi njih ne mrzimo, čak ni njih koji će ući u anale beščašća. Ogromna je želja da uradimo nešto. Pa kažu da imamo rijalitije. Evo, ukinuli smo rijalitije, ali neće oni na svojim televizijama. I onda vidite svo licemerje. Sve vreme su imali jednu želju – kako da sruše mene i Vladu Srbije. Ništa njih nije interesovalo, ni deca niti Srbija, ni Kosovo i Metohija. Ja im poručujem jednu stvar – pozivam vas na dijalog, ali prelaznih vlada neće biti, vlast će se birati na izborima – istakao je predsednik.

On kaže da o tome nema nikakvih razgovora, i da moraju da pohvale mere koje su donete.

-Ponosan sam na samostalnu i nezavisnu politiku koju Srbija vodi. Ponosan sam što kod nas ne upravljaju ni ambasadori ni druge zemlje. Ovom zemljom upravlja narod, i sami donosimo svoje odluke. I kome uvodimo sankcije, i kome nećemo. Tako se ponaša odgovorna država, a mi smo država Srbija – kazao je Vučić.

Predsednik ističe da smo videli strašne napade i na crkvu.

-Ne sme to da se dešava, iako niste vernici. Ne sme da se ruši jedan od stubova države, i tome moramo da stanemo na kraj i da se suprotstavimo.

Vučić kaže da je pred nama težak period, i da nemamo kud – pritisnuti lažima i prevarama.

-Ništa loše nismo nikome učinili, i pritisnuti uz zid nemamo kuda nego da branimo svoju zemlju i narod. Boriću se za svaki sekund mira da duže traje. Ali prvi napad na Srbe, nećemo sedeti skrštenih ljudi. Nećete proterati Srbe – kazao je predsednik.

On je podsetio da je nedavno jedan policajac Srbin ubio Bošnjaka u Priboju.

-Dok sam predsednik, radiću sve da se to nikada više ne ponovi. U istoj zemlji živimo, jednako smo bogati i siromašni, i to više nikada ne sme da se ponovi. Srbija mora da bude sigurna za sve, ma koje vere i nacije bili – istakao je Vučić.

On je podsetio da je nedavno jedan policajac Srbin ubio Bošnjaka u Priboju.

-Dok sam predsednik, radiću sve da se to nikada više ne ponovi. U istoj zemlji živimo, jednako smo bogati i siromašni, i to više nikada ne sme da se ponovi. Srbija mora da bude sigurna za sve, ma koje vere i nacije bili – istakao je Vučić.

Predsednik kaže da je 11 godina verno i odano služio državi i narodu.

-Možda čak i vernije i odanije nego što neki od vas znaju. 11 godina sam i na čelu SNS. Divne stranke, stranke dobrih domaćina koji su promenili Srbiju. Zemlju u kojoj su penzije sa 200 evra skočile na 450 evra. Pobeđivali smo na svim izborima, i zato što nikada nisu imali politiku, i kako da na silu dođu na vlast. Ovo je poslednje veče da vam se obraćam kao predsednik SNS. Sutra će neko drugi preuzeti vašu i našu Srpsku naprednu stranku, čiji verni član ostajem. Ali ću biti predsednik svih građana, a ne samo partije. Već za Vidovdan, upravo zbog krize u kojoj se nalazimo, krećemo u formiranje Pokreta za narod i državu, da bismo sačuvali zemlju u naredne dve ili tri odlučujuće godine. A to bez SNS kao stožera ne može – rekao je on.

Vučić se zahvalio svima, i kazao je da je siguran da nikada nije govorio pred većim brojem ljudi.

Predsednik se još jednom zahvalio svima sa kojima je sarađivao u stranci, i zato što nikada nisu dozvoliti da mrze.

-Mi ne mrzimo, imamo svoju otadžbinu, jednu jedinu, i okupljamo se zbog ljubavi. Da se zahvalim i vama iz Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, što toliko volite svoju Srbiju. Mi smo jedan narod, i to niko nikada neće moći da promeni. Hvala vam na ogromnoj podršci i ljubavi. Period najteže borbe je pred nama, moramo da se borimo zajedno – kazao je on.

Vučić se zahvalio za ljubav i podršku, i za sve ove godine.

-Nastavite da pobeđujete, ja ću da pomognem uvek. Znaćemo da napravimo najbolji ambijent za našu decu. Beskrajno vam hvala, i ne mogu da vam opišem koliko vas volim. Nemam reči kojima bih to rekao, ne umem to da iskažem. Takvu podršku niko u Srbiji nije imao. Želim vam srećan povratak kućama, bilo da je to Zemun, Bosilegrad, ili bilo koji grad. I ponosan sam na to što nikakvih incidenata nije bilo – kazao je predsednik.

Beskrajno vas volim, neka živi Srbija, uzviknuo je predsednik na kraju obraćanja, kada je počela pesma “Ovo je Srbija”.

PROČITAJTE VIŠE:

POČEO SKUP SRBIJA NADE: Dačić se obratio okupljenim građanima, najavio borbu protiv nasilja!

AMERIČKI SENATORI U POSETI SRBIJI: Priština mora da ispuni obećanja i formira Zajednicu srpskih opština!

“OJ, KOSOVO KOSOVO”: Građani Zubinog Potoka zapevali ispred zgrade opštine! (VIDEO)

Izvor: Novosti
Foto: Novosti

YOU MAY LIKE