Chicago, IL
46°
Light Rain
6:04 am7:35 pm CDT
Feels like: 43°F
Wind: 12mph N
Humidity: 92%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
46°F
46°F
46°F
46°F
46°F
FriSatSunMonTue
59°F / 37°F
50°F / 37°F
59°F / 43°F
63°F / 52°F
61°F / 39°F

Published 11 months ago

By Serbian Times

SENATOR KRIS MARFI: Zatečen sam događajima na Kosovu, provokacije moraju da prestanu!

Senator Kris Marfi, koji je prethodnih dana boravio u Beogradu i Prištini, osudio je današnja dešavanja na severu Kosova i poručio premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju “da odmah prekine provokacije”.

Kosovska policija ušla je danas popodne u zgrade opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić. Akcija je započeta jutros, uspeli su da uđu u opštinu Zvečan, a desetak građana je povređeno.

Marfi je osudio ovaj potez.

-Upravo sam završio telefonski razgovor sa Derekom Šoleom, povodom ovog zabrinjavajućeg razvoja događaja. Na sastanku koji sam u ponedeljak u Prištini imao sa premijerom Kurtijem, on nije spomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, potpuno sam zatečen i on bi trebalo odmaһ da prekine ovu provokaciju – napisao je Marfi na tviteru.

Kako je ocenio, to je nepotreban korak.

-Da, ove opštine jesu deo Kosova i pod nadležnošću Prištine. Ovi službenici tehnički imaju zakonsko pravo pristupa ovim zgradama. Ali u ovom trenutku, sa tako napetom situacijom na severu, to je namerno provokativan i nepotreban korak – zaključio je Marfi.

U Zvečanu su se čuli i pucnji, a primećeni su pripadnici kosovske policije sa dugim cevima. Bačen je i suzavac u dvorište crkve u Zvečanu. U grad su ušla i vozila specijalnih jedinca za razbijanje demonstracija. Pristižu i pripadnici KFOR-a, čiji helikopteri nadleću sever Kosova.

Tim povodom, kosovska policija saopštila je da pomaže novoizabranim gradonačelnicima da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama.

PROČITAJTE VIŠE:

AMERIČKI SENATORI U POSETI SRBIJI: Priština mora da ispuni obećanja i formira Zajednicu srpskih opština!

“OJ, KOSOVO KOSOVO”: Građani Zubinog Potoka zapevali ispred zgrade opštine! (VIDEO)

NAPETO I U LEPOSAVIĆU: Građani postavili barikade od šljunka, kosovska policija opkolila zgradu opštine! (FOTO, VIDEO)

Izvor: Blic
Foto: Sava Radovanović / Tanjug

YOU MAY LIKE