Chicago, IL
46°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 50%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
45°F
45°F
45°F
45°F
43°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

POČAST VELIKOM AKADEMIKU: Vladeta Jerotić dobija ulicu i spomenik u Beogradu!

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je da će uskoro podneti inicijativu da jedna ulica u glavnom gradu Srbije bude nazvana po akademiku profesoru doktoru Vladeti Jerotiću, kao i da mu u njegovom rodnom gradu bude podignut spomenik.

„Srbija i Beograd mogu biti ponosni što je gospodin Jerotić bio naš sunarodnik. Biti savremenik ovog istinskog erudite je privilegija koju smo mi imali. Kako bismo i buduće naraštaje upoznali s njegovim bogatim opusom i preneli im prave vrednosti, koje je Vladeta Jerotić za svog života promovisao, naša je obaveza da mu se odužimo tako što će jedna ulica u Beogradu poneti njegovo ime i što ćemo mu podići spomenik“, rekao je gradonačelnik Beograda, a prenosi Beoinfo.

Kako prenosi Beoinfo, Jerotić je bio naučnik koji je ostavio snažan trag u različitim poljima, pa će tako ostati upamćen kao vrstan neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof i književnik. Bio je neobičan i po tome što je iskoračio iz okvira akademske zajednice time što je omogućio da se pojavljivanjem, između ostalog, i u medijima veliki broj ljudi upozna sa njegovim radom.

Radojičić je istakao da je kao direktor Univerzitetske dečje klinike „Tiršova” bio u prilici da sarađuje s akademikom Jerotićem na projektu unapređenja rada UDK.

„Veoma sam ponosan na taj projekat, u okviru kojeg je prof. dr Jerotić održao predavanje pod nazivom „Lekovitost lepe reči”. On zaista jeste bio čovek koji je svojom lepom rečju lečio, a mudrošću plenio. Posvećen veri pravoslavnoj, Vladeta Jerotić je u današnjem svetovnom društvu izabrao da živi životom skoro monaške skromnosti. Bio je jedinstven u svemu i mora ostati zauvek upamćen. Zbog toga sada, kao gradonačelnik, i podnosim ovu inicijativu. Ulica i spomenik u Beogradu su dug prema našoj prošlosti i zalog za našu budućnost“, zaključio je prvi čovek Beograda.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / Телевизија Храм

YOU MAY LIKE