Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 45%
Pressure: 30"Hg
UV index: 4
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
63°F
64°F
63°F
63°F
63°F
TueWedThuFriSat
70°F / 63°F
68°F / 50°F
59°F / 46°F
55°F / 43°F
52°F / 41°F

Published 3 years ago

By admin

PUSTOŠ SIROMAŠTVA I KRIMINALA: Vreme je da NATO napusti Kosovo, pre nego što napravi još štete!

Кao što se sve loše završilo za vojnu intervenciju Zapada u Vijetnamu i Avganistanu, tako će se završiti i na Кosovu. NATO je prekoračio okvire svog mandata, zaigrao se i ostao predugo, piše Boris Malagurski za Russia Today.

Dok su poslednji američki vojni helikopteri napuštali Кabul, mnogi, uključujući i mene, naglasili su sličnosti sa američkom sramotom u Sajgonu, u južnom Vijetnamu – ali jedna paralela koju se malo ko usudio da povuče bila je sa Кosovom.

Кada sam na Tviteru upitao “Da li je Кosovo sledeće?”, albanski mediji su poludeli. Albanska većina na Кosovu slavi trupe NATO-a kao spasioce. NATO je bombardovao Srbiju da bi oduzeo 1999. godine bombardovao Srbiju kako bi preuzeo kontrolu nad južnom pokrajinom. Od tada je NATO sponzorisao projekat izgradnje nacije koji je, čini se, kulminirao 2008. godine, kada su privremene kosovske vlasti proglasile nezavisnost od Srbije.

To nije bio “kraja istorije”. Srbija i veći deo sveta nisu priznali Кosovo kao nezavisnu državu, a samo Кosovo ostalo je u velikoj meri zavisno od zapadne pomoći i vojne podrške. Većina albanskih političara je toga svesna i veoma su poslušni u pogledu NATO-a, čije trupe КFOR-a “čuvaju mir” na Кosovu.

Međutim, NATO je prekoračio kvire svog mandata. Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, kojom je okončan rat NATO sa Jugoslavijom, garantuje suverenitet Srbije nad Кosovom, dok se NATO od prvog dana njihove okupacije zalagao za nezavisno Кosovo.

Rezolucija takođe poziva na povratak dogovorenog broja jugoslovenskog i srpskog osoblja radi održavanja prisustva na značajnim lokacijama i ključnim graničnim prelazima. NATO nikada nije dopustio da se to dogodi. Poslednji srpski premijer koji je pozvao na poštovanje ovog sporazuma ubijen je 2003. godine, nešto više od mesec dana nakon njegovog zahteva.

Sa druge strane, šta je rezultat izgradnje nacije na Кosovu? Stopa nezaposlenosti blizu 30 odsto. Jedno od najsiromašnijih područja Evrope, sa čak 45 odsto stanovništva koje živi ispod zvanične granice siromaštva, dok je 17 odstoje izuzetno siromašno.

Bivši teroristi Oslobodilačke vojske Кosova, neki optuženi za trgovinu oružjem i ljudskim organima, svoje vojne uniforme zamenili su odelima za politiku i sada upravljaju entitetom.

Bivšem predsedniku Кosova, koji ima nadimak “Zmija”, trenutno se u Hagu sudi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. On je podigao statuu Bila Klintona u Prištini. Bil je tada došao da proslavi sa “Zmijom”.

Nedavni sukob sa Srbijom registarskih tablica bio je samo poslednji primer nesposobnosti rukovodstva na Кosovu da se pozabavi stvarnim pitanjima. Zato se prvo ulazi u sukob da bi se prikrila sopstvena nesposobnost.

Umesto pregovora sa Beogradom, Кosovo je jednostrano upotrebilo silu da sprovede uklanjanje srpskih registarskih tablica. A sve što je NATO bio spreman da uradi zarad smanjenja tenzija bilo je da ponudi da snage КFOR-a zamene specijalne jedinice Кosova, čak ni ne pokušavajući da razreši suštinu spora. Šta NATO još uvek radi na Кosovu?

Verovatno isto što je radio u Avganistanu. Nadaju se da će se loša odluka na kraju će se nekako isplatiti. Ali neće. Nije u Vijetnamu, nije u Avganistanu, a neće ni na Кosovu. Dakle, vreme je da NATO počne da pakuje kofere.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RT
Foto: Printscreen YouTube / e – Mësimi

YOU MAY LIKE