Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NNE
Humidity: 70%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
61°F
61°F
59°F
63°F
68°F
SunMonTueWedThu
68°F / 59°F
84°F / 63°F
82°F / 63°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F

Published 5 years ago

By admin

POBUNA PROTIV VLADIKE ZBOG SPALJENE SVETINJE: Njujorška crkva zatražila zaštitu od patrijarha Irineja

Poslije nedjeljne liturgije, protojerej Jakovljević pročitao vernicima proglas u kojem ih obavještava da se parohija ”teška srca” odlučila da uputi ovu molbu patrijarhu nakon prošlonedjeljne suspenzije parohijskog Povjereništva od strane Istočno-američkog episkopa Irineja 

Previranja oko obnove izgorjele Crkve Svetog Save u Njujorku, o kojima smo pisali prošle sedmice, posljednjih dana su prerasla u otvoren sukob. Parohijsko Povjereništvo traži od patrijarha Irineja da on lično uzme parohiju pod starateljstvo i zaštitu.

Dvanaestog maja, poslije nedjeljne liturgije, protojerej Živojin Jakovljević je pročitao proglas u kojem obavještava zajednicu da se parohija ”teška srca” odlučila da uputi ovu molbu patrijarhu Srpske pravoslavne crkve nakon prošlonedjeljne suspenzije parohijskog Povjereništva od strane Istočno-američkog episkopa Irineja. Četrnaestog maja, u utorak, saopštenje je poslato parohijanima i putem imejla.

U proglasu se kao osnovni razlog spora navodi odbijanje rukovodioca obnovom crkve, arhitekte Dona Živkovića, da Povjereništvu dostavi dokumentaciju koja opravdava troškove i potraživanja.

TRAŽIO PODRŠKU PATRIJARHA Protojerej Živojin Jakovljević

”Vladika je poslao suspenziju,” rekao je sveštenik Jakovljević, ”nakon što je Povereništvo otkrilo nepravilnosti i odbilo da plati račune od nekoliko stotina hiljada dolara.”

Poslije učestalih i neuspjelih pokušaja Povjereništva da dođe do pomenute dokumentacije direktnim obraćanjem Živkoviću, zahtjev je poslao i pravni zastupnik parohije, advokatska firma Frid Frenk iz Njujorka.

Umjesto Živkovićevog odgovora, 2. maja je stigla odluka episkopa Irineja da suspenduje Povjereništvo i naredba da se rad na obnovi crkve prepusti kontroli Eparhije Istočno-američke, a pristup bankovnim računima prenese sa parohije na finansijskog sekretara Eparhije, da bi ovaj isplaćivao izvođača radova.

”Vladika je poslao suspenziju,” rečeno je u proglasu, ”nakon što je Povereništvo otkrilo nepravilnosti i odbilo da plati račune od nekoliko stotina hiljada dolara.”

POVERENIŠTVO SMENJENO ZBOG IZVOĐAČA RADOVA Vladika Irinej

Izvođač radova kritikuje jer ”nije u stanju da dobije svoje osiguranje, postavi krov i obaveže se vremenskim rokom do kog će krov postaviti, a za šta je navodno potrebno samo četiri nedelje.” Živkoviću i Građevinskom odboru, koji on predvodi, se takođe prebacuje što su ”raznoraznim izgovorima odlagali postavljanje krova”. Episkop Irinej je, međutim, tokom vaskršnjeg bogosluženja najavio da će radovi na krovnoj konstrukciji početi do 15. maja.

Radi se o privremenoj krovnoj strukturi koja bi omogućila da se unutar zidova crkve ponekad održava bogosluženje, ali i da se vrše drugi radovi.

Ovakav potez episkopa je primorao Povjereništvo u stanje svojevrsne pobune i u traženje spasa na samom vrhu crkvene jerarhije, kod patrijarha Irineja, koji od 9. maja zasijeda Svetim arhijerejskim saborom Srpske pravoslavne crkve. Zasijedanju Sabora prisustvuje i episkop Irinej.

Povjereništvo je episkopov ukaz o suspenziji u kojem ”kategorično osporilo” kao neosnovan. U molbi Svetom Sinodu i Patrijarhu Srpske pravoslavne crkve, Povjereništvo je, kako se kaže u Jakovljevićevom obraćanju, između ostalog i pozvalo crkvene starješine da sačuvaju ”materijalno dobro njujorške parohije od otuđivanja”.

ZGARIŠTE OPOMINJE: Obnova crkve Svetog Save još nije počela, a kad će, ne zna se

Izvori bliski Povjereništvu strepe da episkop, nakon što je smijenio Povjereništvo,
u narednim danima ne razriješi i “neposlušnog” protojereja Jakovljevića

Treba napomenuti da je ovo drugo po redu Povjereništvo koje je episkop Irinej postavio da se stara o parohiji, u avgustu 2017., a i da je ono prvo podnijelo ostavku takođe navodeći kao razlog sukob interesa vezanih za arhitektu Živkovića. Naime, Živković je postavljen kao volonterski rukovodilac projektom obnove, da bi zatim unajmio pod ugovor svoju arhitektonsku firmu kao izvođača.

Iako je episkopova odluka od 2. maja zvanično opisana kao suspenzija, više nema sumnje da se radi o pokušaju smjene Povjereništva. Iz izvora bliskih Povjereništvu saznajemo da su u međuvremenu bar dvije episkopove zamjene za suspendovane članove Povjereništva odbile imenovanja.

Upitan da prokomentariše nastalu situaciju, ured Eparhije nije bio u mogućnosti da iznese svoj stav, s obzirom na episkopovo trenutno odsustvo povodom učešća na zasjedanju Sabora.

Iz Živkovićeve firme nije odgovoreno na naš upit do trenutka objavljivanja ovog izvještaja.

Vrh Srpske pravoslavne crkve, kao što je napomenuto, trenutno zasijeda, pa su nove odluke vezane za situaciju u njujorškoj parohiji i njenu izgorjelu crkvu, u kojoj je bogoslužio i sam vladika Nikolaj Velimirović, moguće u vrlo kratkom vremenskom roku. Izvori bliski Povjereništvu strepe od moguće odluke da episkop, nakon što je smijenio Povjereništvo, u narednim danima ne razriješi i “neposlušnog” protojereja Jakovljevića.

Piše: Vladan Ivković

YOU MAY LIKE