Chicago
46°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 15mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 29.82"Hg
УВ индекс: 1
ПетСубНед
45/41°F
45/39°F
41/32°F

Published 5 godine ranije

By admin

AVION SMRTI: Trka za premoć na nebu “Boinga” i “Airbusa” odnela 346 života


Preko 300 žrtava u dve nesreće za samo pet meseci, dok je treća, srećom, okončana bez poginulih – bilans je tragične trke za primat u avionskoj industriji između američke kompanije Boing i evropskog proizvođača letelica “Airbus”. Tačnije, nastojanja Boinga da tehnološkim rešenjima prestigne i pobedi konkurenciju.

Kada se sredinom oktobra prethodne godine model aviona “Boing737max” srušio u Javansko more samo 13 minuta nakon poletanja iz Džakarte, niko nije pretpostavljao da je ovo bila samo prva u nizu nesreća usled sistemskog problema na letelicama ovog modela! U dubinama mora nedaleko od ostrva Jave svoju plavu grobnicu pronašlo je svih 189 putnika. I dok su u “Lion air-u”, kompaniji u čijem je vlasništvu bio pomenuti avion, nadležni organi pokušavali da rasvetle slučaj i spoznaju zašto je let završen tragično, samo pet meseci kasnije stići će odgovor u vidu nove nesreće.

Isti model aviona, tik po poletanju, 6 minuta nakon što se otisnuo sa piste u Adis Abebi u Etiopiji na putu za Najrobi, doživeo je istu sudbinu sa sobom u smrt vukući 157 putnika. Tada se među zvaničnicima “Boinga” upalio alarm. Pojavile su se različite pretpostavke i teorije, da bi iz poverljivih izvora iz Boinga uskoro procurela vest da je nejverovatniji uzrok havarija novi softver za kontrolu položaja i leta aviona, za koji piloti nisu bili adekvatno obučeni.

U spekulacijama ih je prekinula nova nesreća uzdanice američkog avio giganta. Srećom, i poslednja, na aerodromu u gradu Džeksonvil na Floridi početkom maja, kada je avion skliznuo u reku, srećom bez stradanja. Tada je pritisak postao preveliki. Avio kompanije su redom počele da otkazuju planirane letove “Boinga 737max”, države da zatvaraju vazdušni saobraćaj iznad svojih teritorija, a javnost i porodice nastradalih da zahtevaju zvanične i konkretne odgovore.

Namera kompanije “American airlines” da otkupi preko sto aviona novog modela “Airbus 320neo” izazvala je paniku među čelnicima Boinga. Iako su u to vreme radili na razvoju potpuno novog modela letelice, u sedištu “Boinga” menjaju plan rada i odlučuju da “dorade” postojeći model “737”

Predstavnici “Boinga” potvrdili su tada sumnje da je novo softversko rešenje za kontrolu nagiba, brzine i leta aviona – “MCAS” zajednički imenilac svim nesrećama i obećali su da će problem rešiti u najkraćem mogućem roku, uz duboko žaljenje za sve nemile događaje.

To žaljenje nije velika uteha porodicama 346 poginulih, pogotovo imajući u vidu da je sve bila posledica “trke u naoružavanju” novim tehnologijama i borbe za globalni primat. Naime, kada se prašina malo slegla, rasvetljen je i motiv, tačnije konkretan povod koji je menadžment Boinga naveo da u promet pusti nedovoljno testirane tehnologije.

Namera kompanije “American airlines” da 2011.godine otkupi preko sto aviona novog modela “Airbus 320neo” izazvala je paniku među čelnicima Boinga. Iako su u to vreme radili na razvoju potpuno novog modela letelice koja je trebalo biti realizovana deceniju kasnije, u sedištu “Boingovog” sektora putničkih aviona u Rentonu, u državi Vašington, momentalno su promenili svoj plan rada i umesto lansiranja potpuno novog aviona odlučuju da “dorade” postojeći model “737” u narednih šest godina.

U toj žurbi, pritisnuti kratkim rokom i ograničeni budžetom, inžinjeri odlučuju da ugrade novi jači i veći motor na već postojeću konstrukciju aviona, što je sa sobom povuklo i niz promena. Naime, veći motor menja aerodinamiku aviona što utiče na to da avion lakše izgubi uzgon na krilima. Kako bi sprečili takav scenario, nadređeni za modernizaciju ove letelice odlučuju da ugrade i novi softver pod nazivom “MCAS” koji bi automatski vratio avion u optimalan položaj ukoliko bi ga težina motora nagnula pod opasnim uglom. Ali, kako se u trci sa vremenom lako naprave kardinalne greške, tako je i ovaj sistem instaliran da “obavi posao” jedino u slučaju ručnog upravljanja, što se pored autopilota obavlja tek pri poletanju i sletanju.

TRKA ZA PRIMAT UZELA 346 ŽIVOTA: Boingov model “Boing737max”

A kako su u kompaniji smatrali da je dodatna obuka pilota i osoblja nepotrebna, stavljajući kao prioritet datum puštanja novog čeda među oblake, ovakav kraj je bio neizbežan. U međuvremenu je objavljeno je i da su pre tragičnih događaja piloti podneli žalbe na novi sistem upravljanja i nelogičnosti funkcionisanja istog, ali su ih “Boingovi” zvaničnici odbacili kao neosnovane. Podaci iz crnih kutija potvrdili su strahove pilota koji su u poslednjim trenucima života u beznađu pokušavali da na osnovu priručnika uspostave kontrolu nad “smrtonosnim” sistemom.

Mnogi zaposleni koji su u poslednjih šest godina radili pod pritiskom kako bi do 2017. godine osavremenili letelicu koja bi parilala novom “Airbus-ovom” modelu potvrdili su ove navode besomučne borbe “Boinga” za vodećom ulogom na nebu, koja je mnoge primorala da napuste svoje pozicije. “Boing” sada radi na rešavanju problema i poboljšavanju sistema, ali ostaje nejasno zašto još uvek iz proizvodnog pogona u Rentonu mesečno izlazi preko 50 novih letelica smrtonosnog modela “Boing737max”.

Kompanija se trenutno nalazi u nebranom grožđu s obzirom na to da mnogi avio-prevoznici razmišljaju da odustanu od narudžbina ili traže odštetu. Ono što je trebalo da bude šah-mat “Boinga” u borbi za primat sa “Airbusom”, pretvorilo se u katastrofu

Viktor Veličković

YOU MAY LIKE