Connect with us

aktuelno

AFERA “OBNOVA SPALJENE CRKVE”: Vladika Irinej smenio sveštenika koji je tražio zaštitu patrijarha

Published

on

Protojerej Jakovljević imejlom je kasno sinoć obavestio parohijane da je smenjen, i to samo dva dana nakon što se obratio patrijarhu Irineju i zatražio njegovu pomoć i zaštitu

U najnovijoj eskalaciji u sporu vezanom za obnovu izgorjele crkve u Njujorku, Episkop Istočno-američki Irinej je, posle Povjereništvo njujorške parohije, razriješio dužnosti i njenog sveštenika, protojereja Živojina Jakovljevića.

Kasno sinoć, 14. maja, parohijane je protojerej Jakovljević imejlom obavijestio da je smenjen, i to samo dva dana nakon što se obratio patrijarhu i zatražio njegovu pomoć i zaštitu, o čemu smo juče pisali.

Protojerej je razriješen “efektivno 15. maja,” a bogosluženje mu je zabranjeno na mjesec dana.


RASKOL U NJUJORKU: Vladika Irinej

Kako se navodi u Jakovljevićevom dopisu, episkop je razrješio dužnosti glavnog paroha crkve Svetog Save u Njujorku, “na osnovu člana Ustava, Jednoobraznih Pravila i Pravila za crkvene sudove o otvorenom delovanju i kritikovanju crkvenih autoriteta i vlasti i njihovih odluka, kao i člana 47, Pravila za crkvene sudove o direktnom odbijanju poslušnosti hijerarhijskoj crkvenoj vlasti i neizvršavanju njihovih odluka i naredbi…”

Protojerej Jakovljević je bio na čelu Povjereništva koje je suspendovano 2. maja, nakon što je odbilo da isplati izvođača radova na izgorjeloj crkvi, pozivajući se na nepoštovanje ugovornih obaveza od strane izvođača radova Dona Živkovića. Izvođač radova je, prema navodima, mjesecima odbijao da Povjereništvu dostavi dokumentaciju koja opravdava potraživanja i naplatu.

SMENA ZA SMENOM Poverenišvo smenjeno nakon što je ukazalo na malverzacije

I prvo Povjereništvo, koje se staralo o parohiji od decembra 2016. do avgusta 2017., u većini je podnijelo ostavku zbog problema vezanih za Živkovića, o čemu smo takođe pisali. Oba Povjereništva svojevremeno je postavio episkop.

Jakovljević je takođe vršio i funkciju zamjenika episkopa, što ga je praktično činilo drugim čovjekom Eparhije Istočno-američke.

U dopisu je naglašeno da se odgovor patrijarha Irineja još uvijek “željno čeka.”

Iz izvora bliskih Povjereništvu saznajemo da su odluke episkopa Irineja protiv sebe ujedinile većinu članova iz dva sastava Povjereništva, uz koje je stao i jedan broj nekadašnjih biranih članova parohijskog odbora. Parohijski odbor se ne bira od decembra 2016., nego episkop, umjesto izbora, imenuje i postavlja Povjereništva.

Piše: Vladan Ivković

Advertisement