Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 12mph S
Humidity: 37%
Pressure: 29.55"Hg
UV index: 0
9 pm10 pm11 pm12 am1 am
61°F
61°F
57°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
48°F / 32°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

POBEDA VERNIKA U NJUJORKU: Patrijarh Porfirije vratio oca Živojina na dužnost u hram Svetog Save!

Odlukom Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija sveštenik Živojin Jakovljević danas je vraćen na dužnost starešine Sabornog hrama Svetog Save u Njujorku i paroha njujorškog, saznaje Serbian Times.

Podsećamo, otac Živojin je u dva navrata smenjivan odlukama vladike istočnoameričkog Irineja, a sve zbog sukoba i neporazuma oko finansiranja obnove crkve koja je spaljena na Uskrs 2016.godine, kao i prodaje vazdušnih prava za izgradnju oblakodera na placu pored crkve u najekskluzivnijem delu Menhetna, čija se vrednost procenjuje na 100 miliona dolara.

Prvi put Jakovljević je razrešen dužnosti 14.maja 2018, nakon što je tražio zaštitu počivšeg patrijarha Irineja, i pošto je smenjeno i Povereništvo na čijem je čelu bio, a koje je zbog nepoštivanja ugovornih obaveza odbilo da plati izvođača radova na crkvi Dona Živkovića. Sveštenik je posle pobune većinskog dela parohijana posle nešto više od godinu dana vraćen na dužnost u junu 2019.godine.

Ponovo je smenjen 16. novembra 2020. godine, što je izazvalo masovne nemire u kojima su parohijani u svojim automobilima noćima kružili oko vladičanske rezidencije u njujorškom predgrađu La Rošel.

U međuvremenu, u sukobe vladike i parohijana se umešao se i patrijarh Porfirije lično, tako što je preuzeo od vladike Irineja upravu nad Sabornim hramom Svetog Save u Njujorku, što je i okončano današnjom odlukom da se otac Živojin Jakovljević vrati na dužnost, nakon što je jedno vreme odlukom vladike Irineja proveo na službi u parohiji SPC u Džonstaunu, Pensilvanija, a na njegovo mesto doveden je sveštenik Milan Dragović.

U pismu koje je parohijanima danas uputio predsednik Upravnog odbora crkvene opštine Sveti Sava u Njujorku Veljko Dobrilović, kaže se sledeće:

Draga braćo i sestre,

Koristimo ovu priliku da vas u ime Upravnog odbora naše crkveno-školske opštine obavestimo da je Njegova Svetost Patrijarh Porfirije vratio protojereja-stavrofora dr Živojina Jakovljevića na dužnost starešine Sabornog hrama i paroha njujorškog efektivno od 14. novembra 2022. godine. Dosadašnji starešina hrama, protonamesnik Milan Dragović, će nastaviti da obavlja dužnosti paroha.

Blagodareći Njegovoj Svetosti na brizi za našu crkvu u Njujorku kao i Srpsku Crkvu uopšte, apelujemo na sve vas da učinimo sve od sebe da pomognemo da nastavimo da gradimo našu zajednicu i njenu svetinju, u slavu Božiju, dobrobit svih nas i pokoljenja koja dolaze, kaže Dobrilović u pismu.

CRNO NA BELO: Obaveštenje o povratku oca Živojina Jakovljevića na dužnost

Piše: Antonije Kovačević Foto: Youtube

YOU MAY LIKE