Chicago, IL
79°
Partly Cloudy
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 7mph S
Humidity: 58%
Pressure: 29.85"Hg
UV index: 7
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
79°F
79°F
77°F
79°F
77°F
SunMonTueWedThu
70°F / 59°F
84°F / 64°F
82°F / 61°F
73°F / 57°F
77°F / 59°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

FLORIDA U BOJAMA TROBOJKE: Preko 3.000 Srba na festivalu u Klirvoteru, mališani igrali tradicionalne srpske igre (FOTO GALERIJA)

Proteklog vikenda u parohiji crkve Svetog Đorđa u Klirvoteru, američka država Florida, održan je sada već tradicionalni Serbfest, kome je, po kazivanju organizatora, prisustvovalo preko 3.000 Srba iz svih krajeva Amerike.

Lepo i sunčano vreme učinilo je da festival bude posećen sva tri dana svoga trajanja, a okupio je pripadnike svih generacija srpske dijaspore, od dece i omladine, pa sve do onih koji su ovde došli pre sedam i više decenija i utrli put pokolenjima koja dolaze.

Festival je imao bogat kulturno-umetnički program, a pored žive folk muzike posetiocima je prikazan dokumentarni film “7000 duša” Sanjina Mirića o stradanju srpskih ratnih zarobljenika u logorima u Češkoj za vreme Prvog svetskog rata. Održan je i mini folklorni festival na kome su nastupili domaćini iz Klirvotera, folklorna grupa “Đurđevak”, sa svojim gostima, folklornim grupama iz Čikaga, Detroita i St.Petersburga (Florida).

Organizovane su bile crkvene ture sa vodičem, a gosti su mogli da obiđu i muzejsku postavku srpskih tradicionalnih kostima i artefakata, kao i video prikaz srpskih kulturnih dobara i prirodnih lepota.

Naravno, nije izostala ni tradicionalna srpska kuhinja, jeli su se specijaliteti sa roštilja, pekle palačinke, pilo domaće pivo vino i rakija.

Za decu su bile organizovane tradicionalne srpske igre, jahanje konja i druge zanimacije, u zavisnosti od uzrasta.

Opšti je utisak da su se domaćini, predvođeni sveštenikom Milošem Ždralićem, pokazali kao izuzetni gostoprimci i organizatori jer su gosti za njih imali samo reči hvale.

Do sledećeg Serb Festa!

Piše: Antonije Kovačević Foto: Serb fest, Privatna arhiva

YOU MAY LIKE