Chicago
64°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 3mph N
Humidity: 78%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/61°F
73/57°F
77/59°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

PO PRVI PUT U ČIKAGU: Romi obeležili svoj praznik, zastavu na jarbol digao Rom iz Srbije (FOTO)

Povodom međunarodnog dana Roma u Čikagu je po prvi put priređena ceremonija podizanja romske zastave, a događaju su prisustvovali pripadnici romske zajednice i njihovi gosti. Praznik Roma podržan je od strane savezne vlade, grada Čikaga i Komisije za ljudska prava okruga Kuk, a čast da podigne zastavu na Dejli plazi u centru Čikaga “vetrovitog grada” pripala je i jednom Romu iz Srbije, umetniku i radio voditelju i vlasniku radio stanice “Romski dukat” Aliji Dalipoviću.

Svečanost su svojim prisustvom uveličali i brojni predstavnici srpske zajednice u Čikagu, zatim romskih organizacija iz Njujorka, lokalni mediji i generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Damjan Jović.

-Ovo je veliki dan za nas Rome jer po prvi put u ovom gradu i celoj Americi podižemo našu zastavu na jarbol. To je velika čast i govori o tome da je naša, romska zajednica, prepoznata u moru drugih koje žive na našim prostorima. Lepo je bilo videti danas toliko naših ljudi iz Srbije koji su došli da obeleže ovaj praznik, kao i našeg srpskog konzula Damjana Jovića koji je, koliko znam, bio i jedini diplomata koji je prisustvovao današnjem događaju, kaže za Serbian Times Alija Dalipović, pa dodaje:

-Ovaj narod je celom svetu podario osmeh, pesmu i muziku, ali i velike ličnosti, poput Pabla Pikasa, Čarlija Čaplina, Jula Brinera, Grete Garbo, gitariste Roling Stonsa Rona Vuda…što su razlozi da budemo ponosni na svoje poreklo i ime koje nosimo.

Prisutnima su se obratili zvaničnici iz Svetske Romske federacije, a svojim nastupom događaj su začinili i sve razveselili muzičari, pevači i plesači, koji su nas podsetili na romsko kulturno bogatstvo i baštinu koju ova zajednica nesebično već vekovima deli na ovim prostorima. Među njima su se našla i dva sjajna romska muzičara iz Srbije, otac i sin, Bane i Saša Đorđević.

Tekst: Srpska televizija/Serbian Times Foto: Saša Lukić (STV)

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)