Chicago
86°
Partly Cloudy
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 88°F
Wind: 7mph E
Humidity: 44%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 8
FriSatSun
79/61°F
79/61°F
77/61°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

SPREMNA POMOĆ ZA SRBIJU: Američki filantropi iz Čikaga sa 70.000 dolara finansiraju veliki humanitarni projekat! (FOTO)

U Čikagu je juče održana konferencija “Beograd & Čikago – sestrinski gradovi” na kojoj se govorilo o saradnji dva grada, koja u poslednje vreme dobija na intenzitetu, a očekuje se da će dobiti još više kada od 17.maja krenu direktni letovi Er Srbije na relaciji Beograd-Čikago.

Ipak, u fokusu događaja koji je održan u svetskoj centrali Rotary organizacije u Evanstonu bile su humanitarne, filantropske inicijative, po kojima je i poznata ova organizacija sa dugom tradicijom

Čikago i Beograd su postali sestrinski/bratski gradovi pre 18 godina, tačnije 7. juna 2005. godine, stavljajući tako pečat na kulturne, istorijske i ekonomske veze koje su postojale decenijama, u kojima je najznačajniju ulogu igrala srpska dijaspora u ovom gradu. 

Glavni govornik na konferenciji je bio Džon Heuko (John Hewko), generalni sekretar i glavni izvršni direktor “Rotary International”, koji je podsetio na osnovne principe po kojima funkcioniše Rotary organizacija, naročito bacajući akcenat na humanitarni rad i pomoć ljudima na svikm meridijanima, bez obzira na njihovu nacionalnost, boju kože ili religiju.

HUMANITARNI RAD NA PRVOM MESTU: Džon Heuko, prvi čovek Rotary International

Na ovom događaju okupio se veliki broj ljudi iz srpske zajednice koji su došli da podrže inicijativu rotarijanaca, a specijalni gosti konferencije bili su američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil i direktorka Privredne komore SAD za Srbiju, Vera Nikolić Dimić.

VELIKE MOGUĆNOSTI PRIVREDNE SARADNJE: Vera Nikolić Dimić, direktor Privredne komore SAD u Srbiji

I dok je ambasador Hil govorio o istoriji srpsko-američkih odnosa i tradicionalnom prijateljstvu koje datira još iz vremena posle građanskog rata u Americi, gospođa Nikolić-Dimić je više pažnje obratila na mogućnosti ekonomske saradnje dve zemlje.

Organizatori su na kraju konferencije saopštili da su prikupili donaciju od 70.000$ za realizaciju jednog humanitarnog projekta u Srbiji, a koji će to projekat biti znaće se nakon što se od nekoliko već ponuđenih ideja u nekoliko gradova Srbije izabere jedan koji će direktno oz Čikaga finansirati Rotary International.

Bio je ovo po mnogo čemu istorijski događaj, jer će Rotary biti prva američka organizacija koja je organizovano poslala pomoć Srbiji.

Događaj je preko strima prenošen uživo, a pored Rotary International suorganizatori su bili i “Rotary Chicago” i “Rotary Serbia And Montenegro”, koje je na događaju predstavljao Nikola Božić.

PREDSTAVNIK ROTARY SERBIA & MONTENEGRO: Nikola Božić na konferenciji u Čikagu

Tekst&Foto: Antonije Kovačević 

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)