Chicago
66°
Sunny
5:16 am8:21 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 64%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 0
MonTueWed
79/61°F
70/59°F
72/57°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

ANTONIJE KOVAČEVIĆ: Umesto izveštaja sa gastarbajterskog koncerta ili kako je Nele Karajlić započeo rat u bivšoj Jugoslaviji! (VIDEO)

Sinoć je u Čikagu, tačnije u jednom od njegovih predgrađa održan koncert koji su, iako je to zvanično bilo zabranjeno, svi nazvali koncertom Zabranjenog pušenja, jedne od bar tri poznate i etablirane verzije benda (Sejina, Kustina i Neletova), od kojih samo ona jedna (Sejina) ima pravo da koristi izvorno, zaštićeno ime.

Zato ćemo ovu koja je nastupila u sali po imenu Compass arena, zarad lakšeg raspoznavanja, nazvati Neletovom. Za ovu priliku pojačanu stranim faktorom, momkom iz Južne Dakote po imenu Džastis Rajd (Justus Reid), čija životna priča i splet neverovatnih okolnosti koje su od njega napravile jednu od najvećih balkanskih internet zvezda, naposletku i dovele na binu prošle noći, zaslužuju da se nađu u nekoj od budućih pesama Zabranjenog pušenja. Koje god verzije…

I umesto da ovaj tekst počnemo sa generalijama tipa: puna sala, horsko pevanje, hitovi na repertoaru i ovacije na bis, ispričaću Vam jednu priču. Priču o ljudima i nepravdi…

Priču koju će verovatno i jedna i druga i treća strana u virtuelnom i (za sada) verbalnom sukobu koji ne prestaje ni 28 godina posle obustave ratnih dejstava u bivšoj Jugoslaviji, postojbini ona tri benda sa početka priče, okarakterisati kao jeres…

Ali Bože moj, neke stvari se moraju reći, bez obzira na posledice.

Krenimo od kraja…

U posleratnoj istoriji prostora koji su se nekad zvali Jugoslavijom ritam mašine, zurle i talambasi brzo su zamenili puškaranje kalaša. Kako smo se slatko poklali tako smo se brzo povampirili i opet, onako ogluveli od baruta, do`vatili u isto ono kolo Glamočko, kao da se ništa nije desilo. Što je sve regularno i za pohvalu, jer od mržnje nema selameta…

Krenula je razmena kulturnih i nekulturnih dobara, obnovljena su gostovanja preko tek uspostavljenih granica, zapevala je opet cela Jugoslavija, ali su neki u tom bre gidi džanumu nepravedno gurnuti u blato, žigosani kao nedostojni tog ponovo uspostavljenog bratstva i jedinstva. I to po pravilu baš oni koji su se usudili da iskreno progovore o razlozima zbog koji smo se onomad i pohvatali za guše.

Najbolji primer za ovo je upravo Nele Karajlić, po čijim leđima već dve i po decenije puca svojevrsni postjugoslovenski “topli zec” za koga Vam niko od onih koji u špaliru drže toljage ne može sa sigurnošću reći zbog čega je sve počelo i đe je ba zapelo

Sarajevska i bosanska čaršija mu nije oprostila “izdaju”, zaboravljajući da je on toj čaršiji ostavio sve, uključujući i kultno ime Zabranjeno Pušenje (koje mu je danas zabranjeno da koristi), a iz nje odneo jedan kofer i nekoliko plastičnih kesa. I nastavio da stvara kao da ne postoji juče. Pisao je knjige, snimao pjesme, TV serije i emisije u kojima je “radio i što se ne smje” (setite se one famozne zabranjene epizode sa Mićkom, alias Vučićem), pozorišne predstave, usput svakako rabeći i taj prepoznatljivi sentiment iz kog je ponikao ali nikad degutantno i napadno, ne vrteći besomučno jedno te istu greatest shits ploču, za razliku od mnogih.

Neletu je zamereno da je izdao nekakve principe koje je čaršija u međuvremenu vaspostavila u odsustvu onih koji su tu čaršiju etablirali i učinili prepoznatljivom na exYU prostorima. Beogradska čaršija, sa druge strane, nikada nije prihvatila Neleta kao ravnopravnog takmaca u trci sa lokalnim herojima, i pored dostignuća koja joj je ostavio kao stranac u noći i deo izbegličkog konvoja.

Dobro, Nele (60) je veliki momak i ovo ga danas sigurno ne dotiče kao što ga je doticalo pre, ali zarad kosmičke pravde i savremene istorije Balkana treba biti pošten i reći jedno istorijsko – nije fer!

I bude mi malo mučno, kad danas sa koncertnih bina i festivalskih tribina slušam verbalno onanisanje pojedinaca koji bez problema prelaze granice, rabe i prodaju taj jugoslovenski (i bosanski) sentiment od Đevđelije do Jasenica, usput prešutkujući šta zaista misle i govore u svojoj avliji i koliko im je stalo do principa zbog kojih su tako lahko diskvalifikovali neke druge.

A ako je bazični parametar tih principa pomenuto bratstvo i jedinstvo naših naroda i narodnosti, kolokvijalno znano i kao jugoslovenstvo, pod uslovom da je ono lišeno komunističke, ideološke mantre i svedeno na one tri revolucionarne a tako proste francuske reči, moglo bi se reći da je najveći Jugosloven među svima njima bio i ostao baš Nele Karajlić.

I zato sam blago konsterniran dok čitam jutrošnje komentare golobrade dece po društvenim mrežama, dece koja nisu bila ni rođena kada je sranje počelo…kako vređaju i bagatelišu o nečemu čemu nisu bili savremenici, a čemu su ih loše podučile tate i mame, opterećene zlom koje oni sami nisu znali da procesuiraju, pa su ga kurvinski ostavili u amanet generacijama koje dolaze, bez uputstva za rukovanje i fus nota.

Ovu misao vučem još odavno a sinoćni koncert i sve što ga je pratilo, uključujući sada već tradicionalni bojkot većeg dela bošnjačke rok publike (inače koncertno najagilnije u Čikagu i okolini) su me uverili da nisam bio u krivu kad sam ono jednom rekao:

Nije Nele jarane naš fukara, Nele ti je defakto umjetnik…

Ali džaba ja to Vama pričam kad to zna samo prava raja kakve je, na žalost, ostalo samo u tragovima soca u fildžanu, nedovoljno čak i nekoj ekstra maštovitoj ciganki da iz taloga izvuče sudbinsku priču. Da objasni gde smo se zajebali, i šta nam sprema sutra…

Tekst/Foto/Video: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE

PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)