Connect with us

događaji

PLEMENITA MISIJA: Borba trinaestočlane porodice protiv siromaštva se privodi kraju (FOTO)!

Published

on

Humanitarna organizacija SPOJI iz Inzbruka (Austrija) pomogla je da se renovira kupatilo u porodičnoj kući trinaestočlane porodice Kostović u Novom Pazaru.

Porodicu Kostović iz sela Ljuljac kod Novog Pazara čine: deda Momir (84), baba Gavrila (85), otac Dragi (58), majka Radovanka (55) i deca Miloš (25), Miljan (14), Tanja (13), Ivan (12), Danilo (7), Luka (6), Anđela (4) i Kristijan (2), kao i druga baba, Radovankina majka koja se posle smrti muža doselila kod njih pre par meseci.

Niko nije zaposlen. Žive od 70 evra dečjeg dodatka i 180 evra penzije mesečno. Bave se poljoprivredom za svoje potrebe, seju pšenicu, a kad ima posla, kose 3-4 hektara deteline ili pomažu u susednom mestu u seči drva za koju dobijaju 20 evra dnevno. Imaju dve krave, pet svinja, nekoliko prasića, kozu i nešto živine, a skoro su nabavili nekoliko ovaca koje su se ojagnjile.

SREĆI NEMA KRAJA: Humanitarna pomoć izmamila osmeh na licu

Kuća i dvorište su im bili u lošem stanju, ali im je organizacija „Srbi za Srbe” tokom 2020. obezbedila izolaciju za kuću i kompletnu novu stolariju, kao i drenažu i betonsku stazu oko kuće, što je već znatno poboljšalo stanje njihove kuće.

Nakon prve posete ovoj porodici (januar 2020.) humanitarna organizacija SPOJI odlučila je da im renovira kupatilo koje je bilo u jako lošem stanju, kao i da majci Radovanki olakšaju kućne poslove kupovinom mašine za pranje sudova.

STIGLA SUDO MAŠINA: Kućne potrepštine u domu Kostovića

Veći deo finansijskih sredstava prikupili su krajem maja 2020. za samo nekoliko dana, uz pomoć preko 40 donatora širom sveta, dok su ostatak koji je bio potreban pokrili iz svog Fonda za pomoć ugroženim porodicama u Srbiji.

U tom periodu je skoro cela Evropa bila zatvorena zbog pandemije virusa kovid-19 što je umnogome otežavalo organizaciju i sprovođenje ove akcije u delo. U stalnom kontaktu sa ocem Slobodanom Đorićem i prijateljima iz Novog Pazara pokušavali su da nađu majstore koji bi izvodili radove u kupatilu Kostovića. Međutim, svi su bili zauzeti.

NAJMLAĐI UKUĆANI: Čuvari ognjišta srpske porodice

Ali, početkom decembra 2020. javili su se vodoinstalater Miroljub Plavšić i keramičar Radoica Raković, koji su posvedočili da znaju čestitu i dobru porodicu Kostović i da će izdvojiti vremena i završiti posao.

Prijatelji iz salona keramike Pajić iz Šetonja kraj Petrovca na Mlavi, donirali su materijal u vrednosti od 312 evra. Radovi su počeli sredinom decembra, kada su članovi SPOJI iz ogranka u Srbiji odvezli materijal u Ljuljac.

PROČITAJTE JOŠ:

NIKAD NIJE KASNO ZA OSMEH: Pokloni iz Čikaga stigli do dece u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji

PRIMER SVIMA: Hana (11) šeta kučiće kako bi zaradila za one koji nemaju dom!

SRBI ZADIVLJENI PRIZOROM: U Kosovskoj Mitrovici osvanuo mural posvećen patrijarhu Pavlu i mitropolitu Amfilohiju! (FOTO)

Nekoliko dana pred posetu Kostovićima, a tokom Božićnih praznika, javili su se ljudi dobrog srca iz Petrovca na Mlavi i okolnih mesta, koji su donirali igračke, odeću i obuću za male Kostoviće, a pred sam polazak kupljena je i mašinu za pranje sudova.

Ukupna vrednost pomoći iznosi 2.113,49 evra, dok su troškovi puta, slatkiša i drugih troškova iznosila 115,57 evra.

Izvor: Spoji.org Foto: Spoji.org

Advertisement