Chicago
39°
Sunny
6:41 am7:10 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 17mph N
Humidity: 80%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 3
TueWedThu
46/36°F
41/27°F
48/46°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: “Ne učite decu samo da budu Srbi…” (FOTO+VIDEO)

Danas je u parohiji hrama Svetog Save u Milvokiju svečano obeležen Savindan, ujedno i crkvena slava. Prvo je u prepunom hramu patrijarh Porfirije sa episkopima Longinom i Mitrofanom služio svetosavsku liturgiju, da bi se sve nastavilo proslavom u čast najvećeg srpskog (pro)svetitelja u obližnjoj crkvenoj dvorani.

Ceo događaj su obeležila deca, koja su u velikom broju preplavila i hram i salu, i svojom pesmom, igrom i energijom učinili da obeležavanje školskog praznika dobije svoj puni i pravi smisao.

Organizatori iz parohijskog Crkvenog odbora učinili su sve da se današnji dan pretvori u veličanstvenu svetkovinu u kojoj su podjednako uživali domaćini kao i gosti, među kojima je bio i generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović sa suprugom i zamenikom Aleksandrom Đorđevićem i direktor Kancelarije Republike Srpske u SAD Obrad Kesić.

Nakon što je završena liturgija reč je prvo uzeo episkop novogračanički i srednjezapadnoamerički Longin:

– Danas je veliki dan jer proslavljamo slavu Svetog Save u crkveno-školskoj parohiji koja nosi njegovo ime i koja ove godine proslavlja 110 godina postojanja. Veliki je dan ali i velika radost jer je danas sa nama naš duhovni otac i patrijarh srpski Porfirije, čiji dolazak nam uliva mnogo snage i vere iako smo daleko i mnogo udaljeni od zemlje otaca svojih. Ova parohija je jedna od najboljih i najorganizovanijih parohija u našoj eparhiji i uvek je među prvima kada treba pomoći naš narod u otadžbini. Krase je duše divnih ljudi koji ovde žive, a posebno ove naše dece koja ovde pohađaju školu, najstariju srpsku školu u Americi koja ovde već tri decenije postoji i radi, što je naše najveće bogatstvo, istakao je episkop Longin, koji je dodao da je pred patrijarhom težak zadatak da “sačuva narod i veru u teška i smutna vremena”, nakon čega je od njega zatražio blagoslov pozvao da blagosilja skup.

Onda je reč uzeo patrajarh Porfirije, koji je zahvalio na toplim rečima dobrodošlice, pa rekao sledeće:

-Moja radost je neizmerna danas. Ništa nije slučajno u životu čoveka i jedne zajednice, sve je to izraz ljubavi i promisli Božje, a Gospod je hteo da danas ovde proslavimo Svetog Savu, u ovom divnom hramu i među Vama, živim ikonama. Neki ga slave kao prosvetitelja, neki kao učitelja, diplomatu, mirotvorca, neki kao onoga koji je učio svoj narod da upravlja svojim imanjem, da upravlja državom, vide u njemu onoga koji je uveo i prve naučne korake u srpski narod i zaista on sve to jeste. Mi pravoslavni Srbi i nemamo drugo ime i prezime nego njegovo. Ali pitanje je da li bismo ga se sećali da pored svega ovoga nije i svetitelj Božji, istakao je patrijarh srpski, pa poručio:

-Ne učite decu samo da budu Srbi, već ih učite da budu pravoslavci, svetosavci, Božja deca. Jer će zaboraviti identitet i svoje poreklo ako su zaboravili na svoju veru i na svoje roditelje i pretke. Vi ste ovde u rasejanju, ali otadžbina je tamo gde jesmo. Otadžbina je i ovde zato što je i ovde Sveti Sava. A gde je on, tu je naš dom. I dokle god jesmo svetosavci, pravoslavni hrišćani, dotle će svaka tačka zemlje biti naša otadžbina. Otuda i Vi braćo i sestre ovde jeste svoji na svome jer ste sa svetim Savom i on je sa Vama.

BESEDA O DECI: Patrijarh Porfirije govorio o potrebi integracije ali i očuvanja vere i tradicije

Otuda možete bez problema da se integrišete u ovu zemlju jer je ovo zemlja mogućnosti, otvorena za one koji hoće da se trude, da rade na sebi. Zato ste integrisani a u isto vreme se ne osećate da ste izgubljeni, da ste odustali od sebe. Iako ovde bivate obogaćeni onime što ova zemlja pruža, zasigurno i Vi nju obogaćujete pravoslavnom verom, sobom i svojim identitetom. Neka Vam gospod da dobro zdravlje, mir i ljubav, završio je svoju besedu patrijarh srpski.

Posle toga je usledila pričest, a onda se masa preselila u obližnju dvoranu, gde je prvo poslužen izdašan ručak, a nakon toga održan i bogat kulturno-umetnički i duhovni program, u kome je učestvovalo nekoliko generacija folkornog ansambla i hora parohije Sveti Sava iz Milvokija.

Na kraju treba istaći vrhunsku organizaciju kompletnog događaja, koja je samo potvrdila pohvalne reči episkopa Longina.

POVEZANE TEME:

SAMO SLOGA HALU SPASAVA: Srbi iz Milvokija sprečili prodaju legendarne Srpske hale i sad volontiraju da bi je renovirali i vratili dugove! (FOTO)

TRUMP PORUČIO SRBIMA U MILVOKIJU: Amerika će pomoći Srbiji, dolazim u Beograd čim pobedim (VIDEO)

„ŠUMADIJA“ U MILVOKIJU: Igralo se kolo u NBA, Jokić se zahvalio Srbima!

SVE SE MOŽE KAD SE SRBI SLOŽE: Milvoki ima najlepšu pravoslavnu crkvu, najveću zajednicu i najstariju školu, u koju zajedno idu deca starosedelaca i doseljenika!

UDŽBENICI ZA DIJASPORU: Konzul Jović obradovao srpske đake iz Milvokija!

Tekst/Foto: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
RATNI VETERAN BAJDENU U LICE: Poslali ste milione u smrt u Iraku i Avganistanu, ne možete da budete predsednik! (VIDEO)